4 contracte pe care le poti face intr-o relatie fara sa te casatoresti

1
De Cristiana Astefanoaiei
11 sept. 2023

Daca esti intr-o relatie, s-ar putea sa ai nevoie de un astfel de contract de parteneriat.

Relatiile de cuplu evolueaza si se diversifica intr-o societate moderna, iar conceptul de contracte de relatie devine tot mai relevant. Chiar daca multi tind sa asocieze contractele cu casatoria, ele pot fi folosite si de cei care nu doresc sa se casatoreasca, dar vor sa stabileasca baze clare pentru parteneriatul lor.

Iata 4 idei geniale de contracte de relatie de care ar putea beneficia chiar si cele mai puternice cupluri!

1. Contract de coabitare

Daca sunteti gata sa va mutati impreuna, dar nu sunteti inca pregatiti sa spuneti „da”, ar fi util un astfel de act.

Pentru a va proteja in cazul in care situatia nu merge conform planului, puteti incheia un acord de convietuire. Acest acord explica cine detine ce si cine primeste ce in cazul in care va despartiti si poate include chiar si modul in care va veti ocupa de pensia alimentara pentru copii, conturile bancare, datoriile, asigurarea de sanatate, achizitiile comune si multe altele.

5 lucruri despre care trebuie sa discuti cu partenerul tau inainte sa va mutati impreuna

2. Contractul inainte de sarcina

Cum va veti imparti tura de noapte? Se vor imparti acum treburile in mod diferit? Sunteti amandoi de acord asupra perioadei de timp in care unul dintre parinti isi va lua liber de la serviciu? Cum va arata ingrijirea copiilor?

Toate acestea sunt lucruri despre care este mai bine sa discutati inainte de venirea copilului pentru a usura o parte din stres. Nu, nu totul va decurge perfect conform planului, dar va ajuta sa preveniti frustrarile si resentimentele.

3. Un acord de relatie

Mark Zuckerberg si Priscilla Chan au avut un acord de relatie inainte de a se casatori. Deoarece Mark este un om ocupat, Priscilla s-a asigurat ca a inclus in contract „o intalnire pe saptamana, minim o suta de minute de timp singuri, nu in apartamentul lui si cu siguranta nu la Facebook”.

Ultimul lucru cu care oamenii asociaza contractele este romantismul, dar aceasta este o modalitate de a te asigura de fapt ca romantismul va fi prezent intr-o relatie de oameni ocupati.

Desigur, puteti include in contract orice altceva de care considerati ca aveti nevoie pentru a fi multumiti in relatia voastra. Vrea cineva ca celalalt sa elimine fostii sau persoanele toxice din viata lui sau a ei? Cat de des va asteptati sa petreceti o noapte cu fetele sau cu baietii?

Contractul sufletelor pereche pe viata: 20 de promisiuni pentru partenerul de cuplu

4. Acordul de proprietate a animalelor de companie

Acest acord se refera la custodia animalelor de companie pe care le puteti imparti. Acesta poate fi inclus in acordul de convietuire sau poate fi un contract separat.

Daca locuiti impreuna si decideti sa adoptati un animal de companie, atunci este important sa discutati despre cum va decurge custodia in cazul in care ajungeti sa va despartititi. Veti incerca sa impartiti custodia? O singura persoana va primi custodia? Aceasta este o decizie greu de luat, dar veti fi recunoscatori ca ati obtinut ceva in scris daca se va intampla o despartire nedorita.

Contractele de relatie pot oferi un cadru legal si emotional pentru parteneriatul tau. Acestea pot contribui la crearea unui mediu in care claritatea, responsabilitatea si respectul reciproc sunt pe primul loc, oferind astfel un temei solid pentru o relatie sanatoasa si durabila.

Foto: Freepik.com