De ce alegem barbati asemanatori cu tatii nostri, conform stiintei

1
De Cristiana Astefanoaiei
26 oct. 2023

Orice femeie vrea un barbat loial, inteligent, amabil, respectuos, muncitor, orientat spre familie si care ii impartaseste simtul umorului. Suna cunoscut?

Da, vrem barbati care seamana cu tatii nostri. Este o veste buna pentru femeile care au relatii apropiate cu tatii lor, dar nu si pentru femeile care au relatii negative cu tatii lor.

Suntem atrase de potentiali parteneri care ne trateaza in acelasi mod in care au facut-o parintii nostri. Dr. Judith Wright, terapeut de relatii, atribuie acest lucru „programarii pre-sexuale”.

„In copilarie, dezvoltam o schema inconstienta a ceea ce este dragostea, bazata pe modul in care suntem tratati de ingrijitorii nostri primari. Apoi, ca adulti, suntem atrasi de persoanele care ne stimuleaza in acelasi mod”, explica specialista.

De ce suntem atrase de acesti barbati?

Femeile care au fost crescute de tati buni, iubitori si care le-au oferit sprijin sunt mai predispuse sa fie atrase de barbati care sunt asemanatori cu acestia. Un studiu din 2007 spune ca cele care s-au bucurat de relatii bune cu tatii lor in copilarie au mai multe sanse sa aleaga parteneri care se aseamana, sugereaza cercetarea.

6 adevaruri despre barbati pe care le-am invatat dupa ce am pus capat logodnei mele. Poveste adevarata

Jennifer Harman, profesoara de psihologie la Colorado State University si coautoare a cartii The Science of Relationships, atribuie acest fenomen familiaritatii: „Poate fi sau nu o dinamica sanatoasa, dar se simte confortabil. Daca oamenii nu au multa stima de sine din cauza educatiei timpurii, intra in relatii in care acea persoana confirma ceea ce simt deja despre ei insisi”.

Vesti proaste pentru femeile cu tati toxici

Psihologii au observat ca exista si reversul medaliei. Daca ai avut o relatie negativa cu parintii, alegi pe cineva care are aceleasi probleme ca si tatal tau, astfel incat sa le poti rezolva. Pe scurt, o multime de femei care au probleme cu tatii lor doresc, in mod inconstient, sa impiedice un barbat sa se transforme in tatal lor.

Acest tipar poate face foarte mult rau si, daca observi ca il urmezi, ai putea apela la un serviciu terapeutic pentru a vindeca aceasta rana din copilarie si a incepe relatii care sa iti faca bine.

3 bagaje emotionale pe care nu ar trebui sa le porti, daca ai avut o familie toxica, conform specialistilor

Atractia pentru barbati care seamana cu tatii are loc la nivel subconstient, asadar s-ar putea sa nu fi observat pana acum ca o faci si tu. Incearca sa vezi care sunt factorii care te-au facut sa-ti alegi partenerul si cati dintre ei au legatura cu modul in care ai fost crescuta, pentru ca acestia exista, cu siguranta.

Foto: freepik.com