Treburile casnice chiar pot distruge o relatie: Cele mai mari greseli pe care le fac cuplurile

1
De Georgiana Dorobantu
14 nov. 2023

Fie ca este vorba de „muntele” de haine care trebuie impaturite, de vasele care se strang in chiuveta sau de programul copiilor, treburile casnice pot avea un impact serios asupra relatiei.

Dr. Regina Lark, specialist in relatii, spune ca atunci cand un partener simte ca depune mai mult efort pentru treburile casnice, acest lucru poate duce la acumularea resentimentelor si frustrarilor.

„Aceasta emotie se poate acumula, iar in timp duce la neintelegeri si tensiune in relatie”, spune specialista. Pe de alta parte, atunci cand ambii parteneri contribuie in mod egal si isi recunosc eforturile unul celuilalt, „este calea catre apreciere si valorizare, care poate intari relatia”, spune Dr. Lark.

Iata care sunt cele mai mari greseli legate de treburile casnice pe care le fac cuplurile si cum pot fi depasite:

Unul dintre parteneri nu face curat dupa el

Aici poate fi vorba despre orice, de la vasele puse in chiuveta si pana la a nu duce niciodata gunoiul. „In mod tipic, vedem ca o persoana strange mereu in urma celeilalte si nu sunt semne ca ar putea sa o convinga, dar nici nu isi exprima frustrarea prin care sa-i reaminteasca celuilalt ‘Te rog strange dupa tine!’. Rezultatele sunt frustrarea si resentimentele”, spune specialista. In ansamblu, arata o lipsa de respect pentru timpul si efortul partenerului. „Cand lasi dezordine in urma ta, in esenta transmiti ca nu iti pasa de faptul ca partenerul tau va trebui sa curete in urma ta”, adauga Dr. Lark.

Cei doi parteneri au standarde diferite

In multe cazuri, unul dintre parteneri poate fi multumit atunci cand este putin dezordine, in timp ce celalalt are nevoie ca totul sa fie perfect curat si ordonat. Aceste standarde diferite duc la conflict, daca nu sunt discutate. Daca partenerii nu vorbesc despre cat timp si efort necesita fiecare activitate casnica, vor avea asteptari nerealiste cu privire la cat poate face unul dintre ei, ceea ce duce, de asemenea, la dezamagire si conflict.

Uita de „munca invizibila”

Indiferent cum o numim – munca invizibila, incarcatura mentala sau munca emotionala – spune Dr. Lark, acesti termeni se refera la treburile care adesea trec neobservate sau nu sunt constientizate, dar care sunt esentiale pentru buna functionare a familiei si a caminului. „Aceste indatoriri, desi nu sunt intotdeauna tangibile, sunt critice pentru bunastarea familiei si pentru fericirea familiei. Printre cele mai comune task-uri ‘invizibile’ sunt acela de a tine minte si a aminti celuilalt de aniversari, programari la dentist, planificarea meselor, organizare vacantelor sau stabilirea unei date pentru o iesire in oras”, adauga experta.

Alte task-uri invizibile sunt:

ascultarea celorlalti membri ai familiei si oferirea de sfaturi
cautarea de informatii necesare pentru luarea unei decizii care priveste familia
inventarul pentru cumparaturi (gestionarea listelor de cumparaturi si stabilirea tuturor acelor lucruri de care familia are nevoie)
stabilirea programului
platirea facturilor
obligatiile sociale
gestionarea relatiilor cu vecinii, prietenii si familia extinsa

Ignorarea impactului pe care gestionarea treburilor casnice il are asupra copiilor

„Impartirea treburilor casnice poate avea un impact profund asupra copiilor, influentandu-le dezvoltarea, perceptiile si comportamentele viitoare”, spune specialista. Cu alte cuvinte, copiii imita comportamentele pe care le vad, iar daca vad ca unul dintre parinti face cea mai mare parte a treburilor casnice, ar putea ajunge sa creada ca o astfel de dinamica este normala. Iar acest lucru le modeleaza asteptarile si perceptiile in viitor cu privire la rolurile fiecarui gen, ceea ce perpetueaza problema impartirii treburilor casnice in functie de gen, mai spune Dr. Lark.

Cum putem imparti treburile casnice in mod corect?

 

Creati o rutina impreuna

Rutina este importanta pentru a putea face fata a unei saptamani sau unei luni de treburi casnice, iar daca nu exista o rutina clara sau un program, treburile se pot acumula, ducand la frustrare si senzatia ca sunteti coplesiti.

Folositi un sistem

Fara un sistem sau instrumente, Dr. Lark spune ca multe dintre lucrurile care trebuie facute pot fi neglijate. Folosind instrumente precum tabel pentru treburi casnice, aplicatii sau remindere va puteti asigura ca faceti fata responsabilitatilor casnice si nimic nu este trecut cu vederea.

Delegarea „radicala”

„Delegarea radicala reprezinta delegarea unei sarcini pentru ca trebuie indeplinita, indiferent cine se pricepe mai bine la ea”, spune experta. Pentru a folosi acesta regula, ambii parteneri trebuie sa fie pe aceeasi lungime de unda, iar asta necesita comunicare deschisa, intelegere si colaborare. Initiaza o discutie calma, deschisa si fara acuze despre impartirea sarcinilor. Dar in loc sa stabiliti cine la ce este mai bun, Dr. Lark recomanda sa stabiliti ce trebuie facut si sa impartiti sarcinile. „In cazul delegarii traditionale, atribuim sarcinile persoanei care este cea mai potrivita pentru fiecare sarcina in parte. Daca femeile sunt crescute sa faca majoritatea treburilor casnice, si sa se ocupe si de acea ‘munca invizibila’, nu este nici corect, nici echitabil ca ei sa i se atribuie toate sarcinile”, mai spune specialista.

Apreciere

Indiferent cine indeplineste o sarcina, toti cei din casa trebuie sa dobandeasca obiceiul de a recunoaste si aprecia munca depusa. Lipsa de apreciere pentru un task pe care il realizeaza un partener poate sa conduca la sentimentul ca nu este apreciat.

Ce se intampla daca te confrunti cu reticenta din partea partenerului?

Delegarea „radicala” pare un plan bun in teorie, dar este mai dificil de pus in practica, mai ales atunci cand partenerului tau i se pare ca ceea ce spui sunt „aiureli”. Daca exista probleme de comunicare, Dr. Lark sugereaza sa apelati la un consilier sau terapeut pentru a avea un dialog deschis, sincer si plin de iubire despre volumul de munca de acasa. Cu terapeutul sau chiar si singuri, Lark recomanda ca cei doi parteneri sa scrie pe foaie toate sarcinile pe care le indeplinesc in casa. „Scrieti tot, fara filtre, judecata, vina sau resentimete”, adauga experta. Comparati apoi listele fara sa va judecati sau sa va invinovatiti.

Astfel comunicarea devine mai usoara si deschide calea catre o cooperare mai buna. De fapt, studiile au demonstrat ca impartirea corecta a treburilor casnice poate duce la cresterea intimitatii si satisfactiei in relatie. Cand ambii parteneri se simt apreciati si respectati, rezultatul este o conexiune emotionala mai stransa.

Foto: freepik.com