“Ultimatum: cununie sau asa a fost sa fie”, reality show-ul Netflix, din nou in top vizionari. Ce parere au psihologii?

1
De Alice Papuc
8 sept. 2023

Astazi iti impartasesc un mic secret in ceea ce ma priveste: ador sa urmaresc reality show-uri despre cupluri. Mi se pare fascinant sa vad cum oamenii se schimba si cum poate evolua o relatie de cuplu. Acestea fiind spuse, nu este de mirare ca sunt la curent cu noul fenomen de pe Netflix, si anume “Ultimatumul: cununie sau asa a fost sa fie”.

Dupa celebrul reality show “Dragoste pe nevazute”, Netflix isi incanta telespectatorii cu o noua productie, si anume “Ultimatum”. Dar ce este presupune acest concept si, mai ales, care este impactul unui ultimatum in relatia de cuplu? Descopera opinia psihologului!

Cum se desfasoara productia “Ultimatum”?

“Te casatoresti sau te desparti? Mai multe cupluri isi pun iubirea la incercare convietuind cu alti potentiali parteneri, intr-un reality show provocator.” Dupa cum spune si definitia termenului de ultimatum, cuplurile aflate in acest punct al relatiei lor sunt supusi deciziei supreme: trec la etapa urmatoare a relatiei, alegand casatoria, sau se despart si fiecare partener isi vede de propriul drum?

6 documentare Netflix pe care trebuie sa le vezi

Reality show-ul Netflix urmareste parcursul a mai multor cupluri, astfel incat acestia sa poata ajunge la decizia finala. Dar drumul este anevoios, pentru ca la fiecare pas exista provocari. Mai exact, fiecare partener ajunge intr-o casatorie “de proba”. Partea interesanta este ca acea “casatorie” este cu o alta persoana decat partenerul initial. De aici, lucrurile pot lua diverse intorsaturi. Partenerii initiali se vor casatori? Sau, dimpotriva, vor pleca alaturi de noua persoana cunoscuta in reality show?

Ce spun psihologii despre acest aspect?

Ultimatumul nu este deloc dezirabil, dar poate fi acesta cu adevarat util intr-o relatie de cuplu? Pana la urma, ultimatumul este menit sa ofere raspunsuri intr-o situatie apasatoare. Dar totusi, pare greu de crezut ca anumite cupluri chiar sunt dispuse sa se supuna unei astfel de provocari. Pot exista implicatii psihologice serioase? Poate fi benefica aceasta presiune?

Intr-un interviu acordat publicatiei PureWow, Dr. Beth Pausic, psiholog si director la “Hims&Hers”, isi expune opinia cu privire la acest fenomen. Mai exact, Dr. Pausic este de parere ca ultimatumurile fac mai mult rau decat bine. “Cuvantul ultimatum are o conotatie negativa, amenintatoare. Ii spui cuiva ca trebuie sa te asculte si sa se supuna, altfel se va intampla ceva rau.”

Cele mai bune citate din filmul Barbie: iti vor ajunge direct la inima

Este de la sine inteles ca e vorba despre o situatie nu tocmai confortabila. Unul dintre parteneri trebuie sa se decida, doar ca acesta se poate simti amenintat si poate sa nu reactioneze tocmai bine. De ce? Pentru ca dinamica relatiei tocmai s-a schimbat. “Intr-o situatie ideala, ai lucra pentru a avea cat mai multa egalitate in relatia ta. Cand treci la un ultimatum, apare o persoana care impune ceva si stabileste consecintele pentru nerespectarea faptului. In acel moment, un partener detine intreaga putere”, concluzioneaza Dr. Paustic

Ce se intampla daca partenerul accepta ultimatumul?

Lucrurile sunt clare: daca partenerul nu face pasul cel mare, relatia de cuplu nu va continua. Dar ce se intampla daca partenerul ajunge la concluzia ca da, accepta acest ultimatum si alege casatoria? Conform celor spuse de Dr. Paustic, situatia se poate complica. “Daca partenerul este de acord cu ultimatumul, trebuie sa luati in considerare ce fel de impact persistent ar putea avea asupra relatiei care merge mai departe.” De aici incolo, este nevoie de multa comunicare, transparenta si stabilirea unor limite clare. In caz contrar, dinamica relatiei nu va mai fi niciodata la fel.

Care este alternativa unui ultimatum?

Daca simti ca esti intr-o situatie similara, este momentul ideal sa faci un pas in spate si sa analizezi ceea ce simti. Priveste in interiorul tau si gandeste-te ce inseamna casatoria pentru tine. Este vorba despre o dorinta a ta, sau doar despre un concept social si o presiune pe care o resimti de la cei din jurul tau? Dupa ce ti-ai raspuns la intrebari, discuta cu cel de langa tine si spune-i sincer ceea ce simti si ceea ce iti doresti. Poarta o discutie calma, dar onesta, in care sa iti expui nevoile si, bineinteles, ofera-ti timp in care sa reflectezi la cele intamplate.

Foto: Netflix