Ai ramas fara un ingredient cheie in bucatarie? Iata cu ce il poti inlocui pentru rezultate identice!

1
De Irina Constantin
22 mart. 2020

Te-ai apucat de gatit, iar jumatate din compozitie este gata. Nu trebuie sa mai adaugi decat faina, apoi praful de copt… Pe care nu il ai!

Cu siguranta, ti s-a intamplat de cel putin cateva ori sa ramai in pana de oua, faina, zahar sau alt ingredient cheie, fix atunci cand aveai cea mai mare nevoie de ele. Poate ti s-a intamplat chiar acum si de aceea citesti acest articol.

Vestea buna este ca exista cativa inlocuitori in bucatarie, pe care ii poti folosi si personaliza in functie de ce ai nevoie. Nu trebuie decat sa masori cantitatile, sa le adaptezi si sa fii deschisa spre noi moduri de a gati un preparat.

Inlocuitori in bucatarie: 5 ingrediente ce pot fi suplinite cu usurinta in retete

1. Untul

Grasimea este un element esential in orice mancare, accentuand gusturile si oferind o baza pentru celelalte arome. Daca ai nevoie de unt pentru a sota legume sau alte alimente in tigaie, poti folosi cu incredere orice ulei. Apeleaza la uleiul de masline, daca vrei o aroma mai intensa, la uleiul de floarea soarelui pentru o baza neutra sau la uleiul de cocos, daca prepari ceva in stil asiatic.

Pentru prajituri si alte preparate la cuptor, inlocuieste untul cu o cantitate similara de margarina, untura sau ulei de cocos solid, rece.

2. Ouale

Majoritatea compozitiilor pentru prajituri, aluaturi sau creme au nevoie de cel putin un ou. Daca nu ai nici macar unul in casa, nu trebuie sa te descurajezi. Poti salva preparatul cu numerosi inlocuitori in bucatarie.

Reteta perfecta pentru brunch: Oua cu rosii si cimbru, gata in cateva minute

3. Pesmetul

Pesmetul este folosit in retete pentru a oferi textura si pentru a lega diverse compozitii. Daca nu mai ai deloc pesmet, il poti prepara in casa. Pune cateva felii de paine la cuptor, pana acestea devin uscate. Apoi, da-le prin blender pana obtii o pulbere fina, cu textura asemanatoare pesmetului.

Daca nu ai la indemana nici paine, poti face pesmet din fulgi de porumb, crutoane cumparate din supermarket sau chiar din covrigei. Paseaza alimentele in blender, pana cand ajungi la textura dorita.

4. Zaharul

Zaharul este un ingredient cheie in orice desert, dar nu numai. El poate fi integrat si in sosuri picante sau preparate si aluaturi sarate. Daca zaharul alb s-a terminat, il poti inlocui cu usurinta cu zahar brun, melasa, sirop de agave, sirop de artar sau miere.

3 retete keto si vegane in acelasi timp – Da, exista!

Tine cont ca siropurile, mierea si melasa pot fi mult mai dulci, astfel incat cantitatea trebuie sa fie gestionata cu atentie. Adauga cate putin, gusta compozitia si ajusteaza pe parcurs.

5. Drojdia

Multe aluaturi facute in casa au nevoie de drojdie pentru a creste si pentru a deveni pufoase. Painea, focaccia, aluatul de gogosi sau pizza – toate sunt mai bune cu drojdie proaspata.

Cum sa faci maia. Reteta simpla pentru drojdie naturala

In cazul in care ai ramas fara drojdie proaspata, poti folosi cu incredere drojdia uscata, pe care nu trebuie sa o hidratezi inainte, ci doar sa o adaugi in compozitie odata cu faina. Daca nu ai la dispozitie nici drojdie uscata, poti incerca sa prepari maia. Rezultatul nu numai ca va fi la fel de bun, ci iti va depasi orice asteptare!

Foto: Getty Images.