Buddha bowl de iarna, ca sa profiti de toti nutrientii legumelor de sezon

1
De Irina Constantin
17 ian. 2022

Se spune ca iarna este saraca in legume si fructe sezoniere, asa ca tot mai multa lume adopta o dieta foarte slaba in vitamine si minerale.

Este adevarat ca iarna nu este la fel de abundenta precum vara sau toamna, in materie de ingrediente proaspete pe care le gasesti pe tarabele pietelor. Totusi, nu inseamna ca nu exista cateva legume de sezon iarna de care poti profita la maximum, pentru a-ti lua necesarul de prospetime.

Iar cand vine vorba de pus la un loc o multime de ingrediente, un buddha bowl este optiunea perfecta. Se face usor, poti improviza mult, iar rezultatul este intotdeauna unul delicios!

Ce buddha bowl poti face cu legume de sezon iarna?

Vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
  • o mana de cartof dulce taiat cubulete
  • o mana de florete de conopida si broccoli, amestecate
  • o mana de sfecla rosie taiata in cubulete
  • o mana de boabe de naut + sare si boia dulce/iute
  • o mana de frunze de kale sau alte verdeturi la indemana
  • o cana de quinoa fiarta si scursa de apa
  • o lingura de tahini (pasta de susan)
  • sucul de la jumatate de lamaie
  • o lingura de ulei de masline
  • sare si piper, dupa gust
Mod de preparare:

Pentru inceput, fierbe quinoa conform instructiunilor de pe ambalaj, apoi las-o la scurs intr-o sita. Intre timp, te vei ocupa de legume.

Curata si taie in cubulete cartoful dulce si sfecla. Intinde cubuletele pe o hartie de copt, in tava. Adauga sare si piper, putin ulei de masline, amesteca totul si pune la cuptor pentru 20-25 de minute, la 200 de grade Celsius. Verifica legumele din cand in cand – timpul de gatire poate varia in functie de cuptor.

3 obiceiuri esentiale care iti asigura o imunitate de fier in fiecare zi

Separat, fierbe broccoli si conopida intr-un litru de apa in care ai pus un varf de lingurita de sare. Nu lasa legumele la fiert mai mult de 2-3 minute. Vrei sa obtii o textura usor crocanta.

Pune boabele de naut intr-un bol si adauga sare si boia. Poti folosi paprika dulce, iute sau afumata, dupa prefereintele tale. Amesteca bine boabele, pentru a distribui uniform condimentele.

Ultimul element de care trebuie sa te ocupi este dressingul. Nimic mai simplu! Pune pasta de susan, zeama de lamaie si putin ulei de masline intr-un borcan. Adauga sare si piper, apoi agita energic borcanul pana cand obtii un sos cremos. Varsa sosul peste kale, intr-un bol incapator, apoi maseaza bine frunzele.

Acum este timpul sa montezi bolul cu legume de sezon de iarna. La baza, asaza quinoa, apoi pune celelalte ingrediente, pe rand. Finalizeaza cu frunzele si dressingul. Ai obtinut o masa nutritiva completa!

Foto: Instagram/@edeka.schmid