Panettone clasic Italian

panettone
1
De Ioana Marosan
23 dec. 2018

Daca vrei sa-ti surprinzi invitatii la masa de Craciun cu un desert usor diferit de cozonacul traditional, atunci iti recomand sa incerci un panettone clasic Italian.

Panettone este un desert clasic al bucatariei italiene si este nelipsit de pe masa la toate ocaziile festive. Daca ai cumparat panettone din magazine si ti-a placut, incearca aceasta reteta simpla acasa.

Este un desert usor, aerat, pufos iar fructele uscate ii dau o savoare si o dulceata aparte. Desi iti va solicita priceperea in bucatarie, este relativ usor de facut si te vei bucura de un desert cu adevarat special, alaturi de invitatii la masa de Craciun.

Trufe de ciocolata cu fistic. Doar 4 ingrediente pentru un desert rafinat

Ingrediente pentru panettone clasic Italian:
Pentru amestecul de fructe:

-300 gr de fructe uscate (stafide, merisoare, coacaze, cirese);

-120 gr de coaja de lamaie sau portocala glasata (tocata marunt);

-60 gr de cirese glasate, taiete in sferturi;

-6 linguri de lichior Cointreau sau alt lichior de fructe.

Pentru aluat:

-1 1/2 linguri de drojdie cu actiune rapida;

-150 ml lapte caldut, plus 3 linguri de lapte pentru glazura;

– 40 gr zahar fin;

-800 gr faina alba cu agent de crestere;

-6 oua;

-270 gr de unt plus 1 lingura pentru tapetarea formei de copt;

-30 gr de migdale intregi.

Turta dulce de casa – aromele care te fac sa visezi la Craciun

Mod de preparare:

Fructele uscate se pun intr-unn castron si se amesteca. Se toarna lichiorul Cointreau si se amesteca din nou, apoi se acopera si se pun intr-un loc racoros, dar nu la frigider, pentru ca fructele se absoarba lichiorul.

Pentru aluat, se ia un castron mare in care se pune drojdia peste care se toarna laptele caldut, se amesteca zaharul si se lasa deoparte timp de 5 minute. Faina se pune in vasul unui mixer prevazut cu carlig pentru aluat.

Sarea se pune intr-o parte a vasului iar amestecul de lapte si drojdie in partea opusa, astfel incat sare si drojdia sa nu se atinga. Se mixeaza la viteza mica pana cand ingredientele s-au combinat.

Se adauga 5 oua si se muta pe mixerul pe viteza medie si se contimua mixarea, pana cand aluatul devine moale si lipicios. Se taie untul in cubulete, se mareste viteza de lucru a mixerului si se adauga bucatile de unt una cate una, pana cand se incorporeaza intreaga cantitate.

Se continua mixarea timp de minute, pana cand aluatul devine stralucitor si foarte moale, fiind practic imposibil de manevrat cu mainile. Se ia o forma inalta si rotunda de copt si se tapeteaza cu unt.

Se ia vasul mixerului si se tine inclinat, astfel incat aluatul sa curga usor in forma. Incearca sa nu-i fortezi sau sa-i grabesti caderea pentru ca astfel se vor pierde bulele de aer acumulate in aluat.

Vasul se acoperra cu un capac sau cu folie de plastic si se pune la frigider si se lasa peste noapte. A doua zi aluatul va da pe afara din vas si va fi plin de bule de aer.

Aluatul de pune pe o suprafata plana, tapetata cu multa faina si se intinde usor cu varfurile degetelor. Bulele de aer se vor sparge dar aluatul va creste la loc.

Fructele se scurg de excesul de lichid, se ia jumatatea din cantitatea de fructe si se imprastie uniform pe aluat. Aluatul se impatureste si se roteste usor pentru care fructele sa se distribuie uniform, apoi se intinde din nou si se pune restul de fructe.

Aluatul se va rula intr-o forma cat mai apropiata de ce a unei mingii si se pune intr-o forma inalta de panettone si se lasa intr-un loc calduros timp de 2-3 ore, pana cand a crescut suficient incat sa depaseasca marginea de sus a formei de copt.

Se preincalzeste cuptorul la 175 grade Celsius. Se amesteca oul ramas cu cele 3 linguri de lapte si se tapeteaza partea superioara a prajiturii.

Se pune la mijlocul cuptorului si se coace timp de 20 de minute, apoi se reduce temperature la 150 de grade si se mai lasa inca 40 de minute. Se lasa 5 minute sa se raceasca pe gratarul cuptorului, apoi se scoate si se lasa pana se raceste complet.

Fursecuri cu fistic si ciocolata – perfecte pentru dimineata de Craciun

Foto: Shutterstock.com