Tort de morcovi cu portocale, un desert cu aroma de Craciun

Teodora Tirca1
De Teodora Tirca
5 dec. 2019

Un mix perfect intre blat moale si umplutura crocanta, acest tort de Craciun va impresiona intreaga familie!

Orice desert ai prefera in preajma sarbatorilor, nu mai e un secret ca aroma portocalelor este, practic, definitia Craciunului. Iar morcovii nu sunt doar sanatosi, ci au o dulceata si o aroma care transforma pur si simplu acest tort simplu intr-unul care da dependenta.

Reteta implica folosirea fructelor uscate si este conceputa de bloggerul indian Kankana Saxena, care le ofera cititorilor ei cele mai creative retete, inspirate, pe ici, pe colo, din bucataria indiana. Toate mancarurile ei au o aroma deosebita, dar si un mic secret care face diferenta. De exemplu, pentru ca acest tort sa aiba aroma perfecta, Kankana a decis sa afunde fructele uscate in suc natural de portocale si sa le lase la hidratat peste noapte. „Reteta va iesi si fara aceasta procedura, insa tortul nu va avea acea textura moale in interior”, a specificat bloggerul.

Prajitura de Craciun cu miere si smochine

Ingrediente:

-nuci si fructe uscate. Un sfert de ceasca din fiecare: ananas, merisoare, stafide, ghimbir, nuci.

-1 pahar de suc proaspat de portocale

-200 g de morcov dat pe razatoare

-2 oua

-68 g zahar brun

-96 ml ulei de rapita

-136 g faina

-1 lingurita bicarbonat de sodiu

-un praf de sare

-zahar vanilat pentru pudrat tortul la final

Tiramisu cu dovleac si castane

Mod de preparare:

1. Taie fructele uscate, dar fara sa le maruntesti, pentru ca ideal ar fi sa le simti atunci cand mesteci tortul. Taie si nucile. Intr-un bol pentru mixer, adauga sucul de portocale cu tot cu fructele uscate, insa FARA NUCI – acestea vor fi adaugate mai tarziu. Lasa ingredientele sa fuzioneze cel putin o ora sau da-le la rece peste noapte.

2. Intr-un bol, amesteca ouale si bate-le impreuna cu zaharul brun. Apoi adauga uleiul si foloseste mixerul pentru a amesteca bine toate ingredientele. Adauga apoi ingredientele uscate (faina, bicarbonatul de sodiu, sarea, nucile) si amesteca din nou totul. Aluatul ar trebui sa fie gros, nu lichid.

3. Adauga in aluat fructele uscate hidratate in sucul de portocale si morcovii. Folosind o spatula sau o lingura de lemn, amesteca bine.

4. Incalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius. Ia o tava cu diametrul de aproximativ 22 de cm, unge-o cu ulei si tapeteaz-o cu faina. Daca vrei, poti pune si hartie de copt pe fundul tavii.

5. Pune aluatul in tava si incearca sa-l intinzi uniform. Da tava la cuptorul incalzit in prealabil si las-o la copt 50 de minute.

6. Dupa ce tortul s-a copt, scoate-l si lasa-l la racit. Nu incerca sa-l scoti acum din tava, lasa-l sa se „aseze” 15-20 de minute.

7. Incearca sa desprinzi usor marginile tortului inainte de a-l rasturna pe un platou. Il poti pudra cu zahar vanilat, apoi e gata pentru servit. Poti adauga frisca sau chiar inghetata, insa e delicios si simplu, alaturi de o cana de ceai!

Foto: Instagram/@playfulcooking