Prajitura de Craciun cu miere si smochine

Roxana Dobrita1
De Roxana Dobrita
16 nov. 2019

Aceasta prajitura traditionala de Craciun este combinatia perfecta de fructe, nuci si condimente.

Ingrediente pentru prajitura de Craciun cu miere si smochine:

-750g mix de fructe uscate

-100g migdale maruntite

-100g coaja de portocala tocata bucatele

-200g smochine uscate

-100g cirese glasate

-300g faina

-1 lingurita scortisoara

-1 lingurita nucsoara

-coaja de la 1 lamaie

-250g unt usor sarat

-250g zahar brun

-1 lingurita extract de vanilie

-2 linguri miere

-1 lingura melasa

-4 oua

-1/2 lingurita bicarbonat

-1 lingura lapte

-3 linguri lichior

Prajitura rasturnata cu banane caramelizate

Mod de preparare:

Preincalzeste cuptorul la 140 de grade Celsius. Tapeteaza cu hartie tava in care vei coace prajitura. Intr-un bol mare, pune laolalta mixul de fructe, migdalele, coaja de portocala, smochinele si ciresele. Adauga faina, condimentele si coaja rasa de lamaie.

Intr-un alt bol, freaca untul cu zaharul si apoi adauga extractul de vanilie, mierea si melasa. Continuand sa bati bine, incorporeaza ouale, apoi adauga mixtura de fructe cu faina. Dizolva bicarbonatul in lapte si adauga-l in compozitie. Adauga lichiorul si mai amesteca un pic, pana obtii consistenta dorita.

Toarna aluatul in tava si fa un o gaura in centru cu dosul unei linguri. Lasa la copt trei ore si jumatate, apoi insereaza o scobitoare: daca iese curata, prajitura e gata. Daca are urme de aluat, mai lasa la copt inca 10 minute si testeaza din nou.

Cand e gata, scoate tava din cuptor si las-o sa se raceasca pana ziua urmatoare, cand poti scoate prajitura din tava pentru a o infasura bine in folie alimentara. Indicat ar fi sa o tii o luna asa inainte de a o decora cu glazura, scotand-o ocazional din folie pentru a o stropi cu lichior.

Foto: Instagram – @thebrokenbread