Tiramisu cu dovleac si castane

1
De Roxana Dobrita
5 nov. 2019

Atunci cand se apropie sezonul rece, italienilor le place sa se joace si sa improvizeze cu reteta desertului lor traditional – tiramisu.

Aceasta reinterpretare sezoniera are la baza o combinatie delicios de aromata de dovleac si castane. Nu trebuie sa fii un bucatar profesionist ca sa-ti iasa si desertul va fi gata in un pic peste o jumatate de ora.

Fondue in dovleac – o reteta recomandata de Meghan Markle

Ingrediente pentru tiramisu cu dovleac si castane (8 portii):

-1 3/4 cana pulpa de dovleac copt (sau 1 cana de piure de dovleac)

-1 1/4 cana mascarpone

-1 cana cafea sau espresso

-225g de piscoturi de sampanie

-225g pulpa de castane coapte (sau crema de castane)

-1/2 cana lapte

-1/2 cana zahar farin

-4 galbenusuri mari

-1/2 cana zahar granulat

-2 linguri Grand Marnier (lichior de portocale amare)

-8 castane glasate

-1 pastaie de vanilie

-1/2 coaja de portocala

-pudra de cacao

-scortisoara

Desertul favorit al lui Mandy Moore: tarta cu dovleac fara gluten

Mod de preparare:

Pregateste o cana si jumatate de cafea espresso si las-o sa se raceasca.

Scoate semintele din pastaia de vanilie si pune-le intr-o tigaie cu laptele si pulpa de dovleac. Acopera si lasa la foc mic timp de 12 minute. Dupa ce e gata, amesteca totul bine cu ajutorul unui mixer de mana si lasa la frigider pentru cel putin o ora.

Amesteca usor cu o spatula crema de mascarpone, zaharul pudra, coaja de portocale si lichiorul. Separat, bate galbenusurile de ou impreuna cu zaharul granulat pana obtii un mix gros si cremos. Adauga-l peste combinatia cu mascarpone si apoi incorporeaza si mixul de dovleac.

Inmoaie gentil piscoturile in cafea, fara a le lasa sa „inghita” prea mult lichid si aseaza-le pe fundul unei tavi. Adauga pulpa sau crema de castane, apoi combinatia cu mascarpone si dovleac. Repeta procesul pentru urmatorul strat.

Daca ti-a mai ramas crema, pune-o intr-o punga de ornat si decoreaza piscoturile de deasupra. Amesteca bine pudra de cacao si scortisoara si presara deasupra. Decoreaza cu castane glasate si pune totul la frigider pentru cel putin doua ore. Prajitura de va pastra doua zile.

Foto: Shutterstock.com