Care sunt cele mai sanatoase uleiuri pentru gatit?

1
De Ioana Marosan
18 feb. 2019

Stii cu siguranta ca uleiul nu este bun pentru tine daca il consumi in exces, la temperaturi inalte, insa e oarecum indispensabil atunci cand gatesti. Iti dezvaluim cele mai sanatoase uleiuri pentru gatit!

Daca vrei sa-ti faci un bine, alege sa cumperi uleiuri sanatoase in locul clasicului ulei de floarea soarelui rafinat data viitoare cand mergi la cumparaturi. Inima ta va fi prima care iti va multumi pentru asta. Acestea fiind zise, nu ne ramane decat sa-ti spunem care sunt cele mai bune uleiuri pentru gatit si cum le poti folosi.

6 motive ca sa adaugi uleiul de cocos in cafeaua de dimineata

Uleiul de masline

Este un aliat important al sanatatii sistemului cardiovascular, protejand organismul impotriva bolilor de inima, atacurilor cerebrale si a unor tipuri de cancer. Are o aroma subtila si este inlocuitorul perfect pentru unt. Se pastreaza in locuri intunecoase, departe de sursele de caldura (nu langa cuptor).

Uleiul de arahide

Contine acizi grasi esentiali pentru buna functionare a inimii, vitamina E si antioxidanti. Are o aroma intensa de nuca, fiind cel mai potrivit ulei pentru mancaruri prajite. Nu este nevoie sa fie refrigerat, dar se consuma in cateva luni de la desigilarea sticlei.

8 trucuri de gatit pe care le-am invatat din a doua carte de bucate a lui Chrissy Teigen

Uleiul de susan

Desi este similar cu uleiul de masline in ceea ce priveste continutul caloric si cel de grasimi, uleiul de susan are o aroma mai pregnanta, fiind adesea folosit in bucataria asiatica. Avand o aroma puternica este mai bine sa fie folosit la finalul procesului de gatire, in cantitate mica, pentru a conferi aroma mancarii. Se pastreaza la intuneric, departe de sursele de caldura, pentru ca poate sa rancezeasca foarte repede.

Uleiul de avocado

Este excelent pentru gatitul la temperaturi inalte, dar este la fel de bun in salate si in supe reci. Contine grasimi mononesaturate care contribuie la reducerea nivelului colesterolului si a tensiunii arteriale. Se poate depozita la cald sau la rece, daca vrei sa-l pastrezi un timp mai indelungat.

Uleiul de cocos

Acest ulei tropical are un miros intens si este foarte bogat in grasimi bune. Contine acid lauric, un compus care are un rol esential in distrugerea bacteriilor care cauzeaza infectii. Este incredibil de versatil, daca nu vrei sa-l mananci, il poti folosi ca produs de ingrijire a pielii. Se pastreaza in locuri racoroase, intunecoase.

Uleiul de nuca

Are un gust intens de nuca, dar fara sa fie amarui, asa cum sunt nucile. Are un continut ridicat de acizi grasi Omega-3 si se foloseste pentru gatit la temperaturi medii, asa ca cel mai bine este sa-l consumi intr-o salata sau ca sa aromatizezi un fel de mancare proaspat gatit. Se depoziteaza in locuri intunecoase si racoroase, dar nu mai mult de 6 luni, sau in frigider, daca vrei sa-i maresti valabilitatea.

Ghee sau untul clarificat

Se obtine prin fierberea la foc mic a untului si indepartarea partilor solide. Nu contine lactoza, nu contine proteine din lapte si are un punct de ardere foarte ridicat. Atunci cand este obtinut din unt provenit de la vaci crescute cu iarba, are un continut ridicat de vitamine si minerale. Rezista timp de cateva luni fara sa fie depozitat la frigider sau se poate pastra la frigider timp de un an.

Sfaturi de la Andreea: cum folosesti uleiul de cocos pentru beauty si gatit

Uleiul de seminte de in

Are o aroma foarte puternica de aceea trebuie folosit cu masura; de obicei se amesteca cu un ulei cu gust neutru in dressingurile pentru salate sau la finalul procesului de gatire al unui preparat. Este sensibil la caldura, deci este bine sa eviti sa-l folosesti ca baza de gatire a alimentelor si sa-l depozitezi in frigider.

Foto: Shutterstock.com