Cele mai bune retete de toamna cu prune parfumate

Avatar1
De Irina Constantin
27 sept. 2019

Cand te gandesti la delicatese de toamna, aroma dulce a prunelor este printre primele care iti vine in gand.

Nu numai ca sunt delicioase, dar aduc si numeroase beneficii pentru sanatate. Prunele contin cantitati importante de vitamina A, C si K, precum si potasiu si fibre. Aceste retete de toamna cu prune sunt excelente si usor de preparat, asa ca aprinde cuptorul si pregateste ingredientele.

Toast cu branza de capra si prune coapte

Top 3 retete de toamna cu prune: Incearca-le pe fiecare!

1. Crumble fierbinte si crocant cu prune si scortisoara

Acesta este unul dintre cele mai simple deserturi. Il poti prepara cand nu ai foarte mult timp la dispozitie, dar ai pofta de ceva gustos, care sa te incalzeasca si sa te introduca in atmosfera toamnei.

Pentru doua portii, vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
  • 6-7 prune medii;
  • 6 linguri de fulgi de ovaz;
  • mix de nuci (caju, migdale, nuci braziliene, nuca romaneasca);
  • 2 linguri de zahar brun;
  • o lingura de pesmet;
  • o lingurita de zeama de lamaie;
  • o lingurita de unt la temperatura camerei;
  • o lingurita de scortisoara.

Spala prunele si taie-le felii sau cubulete. Pregateste doua forme mici din ceramica, pe care le ungi cu unt. Vasele ramekin sunt perfecte pentru aceasta reteta.

Dulceata de prune in stil italian

Amesteca prunele taiate cu restul ingredientelor, pana aromele se intrepatrund perfect. Pune compozitia in cele doua vase, iar deasupra presara putin zahar brun.

Lasa totul la cuptor timp de 20-30 de minute, pana cand aromele invaluie bucataria. Serveste crumbe-ul fierbinte, cu frisca sau inghetata de vanilie.

2. Prune posate in vin rosu

Daca adori perele posate, vei iubi si aceasta reteta pe baza de prune. Fructele delicioase vor capata o aroma unica, numai buna pentru o dupa-amiaza racoroasa de toamna.

Vei avea nevoie de:
  • 500 grame prune proaspete;
  • 500 ml vin rosu;
  • 60 grame zahar brun;
  • un baton de scortisoara;
  • cateva cuisoare;
  • o steluta de anason.

Pune intr-o cratita vinul, zaharul si condimentele. Lasa amestecul sa fiarba, pana scade la jumatate. Intre timp, spala bine prunele si taie-le in jumatati, eliminand samburii.

Secretul longevitatii: Ce mananca mereu la micul dejun o femeie de 105 ani

3. Prajitura pufoasa cu prune si migdale
Nimic nu se compara cu o prajitura pufoasa, facuta in casa, servita alaturi de o cana cu ceai fierbinte. Este gustarea perfecta si una dintre acele retete de toamna cu prune pe care trebuie sa le incerci macar o data.

View this post on Instagram

Weekend plans: baking, lots of walks in the sunshine, eating, drinking, cinema and planning next holiday. Bring it on. 😎 ISO100 F4.5 1/160sec shot with @canon 6d and 24-70mm 2.8 @canonuk lens at 70mm. . . . . . #bakefromscratch #realsimple #forkyeah #aseasonalshift #inseasonnow #ccseasonal #plumcake #eatseasonal #seasonaleats #cakeoftheday #foodphotographerhampshire #sweetcuisines #gatheredstyle #fromscratch #bakersgonnabake #simplethingsmadebeautiful #feedfeed #thebakefeed #kitchenbowl #whatibakedtoday #homemadeishappiness #theeverygirlcooks #shareyortable #liveforthestory #lr_taste #foodstyleguide #forkyeah #bakersofinstagram #imsomartha

A post shared by Anna Wierzbinska | Anna Banana (@anna_wierzbinska) on

Ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 350 grame de unt;
  • 325 grame zahar brun;
  • 9 prune medii;
  • 4 oua mari;
  • o lingurita extract de migdale;
  • 275 grame de faina;
  • 2 linguri de praf de copt;
  • 70 grame migdale date prin blender.

Incalzeste cuptorul la 180 de grade si tapeteaza tava cu hartie de copt. Pune intr-o tigaie 100 g unt si 100 g zahar. Lasa mixul la foc mic, pana cand zaharul se caramelizeaza. Pune caramelul obtinut in tava si lasa-l sa se raceasca timp de zece minute.

Spala prunele, taie-le in jumatati si scoate-le samburii. Aseaza-le in tava, peste caramel, cu miezul in jos.

Intr-un bol, mixeaza la viteza medie untul si zaharul ramas, pana se transforma intr-o compozitie usoara si pufoasa. Adauga extractul de migdale, apoi cate un ou, mixand bine dupa fiecare.

Separat, amesteca ingredientele uscate: faina, praful de copt si migdalele maruntite. Adauga-le usor peste compozitia de mai sus, cu miscari lente, pana totul devine omogen. Toarna compozitia finala in tava, peste caramel si prune.

Lasa prajitura la cuptor timp de 45 de minute sau pana trece testul scobitorii. Serveste-o calda sau rece, cu o cana de lapte sau ceai.

Foto: Instagram – @biancazapatka