Placinta de paste rigatoni umplute

Ioana Marosan1
De Ioana Marosan
23 mai 2019

Pentru ca stiu ca iti plac pastele si ca le-ai devora oricand, m-am gandit sa-ti propun aceasta reteta de placinta de paste rigatoni umplute.

Inca de la inceput iti spun ca este o reteta mai sofisticata. Mai exact, iti va pune un pic la incercare priceperea la bucatarie dar rezultatul va fi pe masura. Vei realiza un sos Bolognese extraordinar, pastele cu branza cremoasa la cuptor, asezonate cu condimentele care au facut Italia celebra. Este o reteta de impartit si povestit cu prietenii.

Quesadilla mexicana cu carne de curcan

Ingrediente pentru  placinta de paste rigatoni umplute:

-450 gr de carne tocata,

-225 gr de carnati italienesti – carnea scoasa din membrana,

-1 ceapa taiata cubulete,

-3 catei de usturoi tocati marunt sau pisati,

-1/4 lingurita de fulgi de ardei iute,

-30 ml de vin rosu,

-1 cutie de 400 gr de rosii cubulete,

-2 linguri de pasta de tomate,

-2 linguri de amestec de condiment italienesti uscate,

-1 frunza de dafin,

-sare si piper pentru asezonare,

-450 gr de paste rigatoni,

-450 gr de branza ricotta,

-1 ou,

-3 linguri de pesto de busuioc,

-120 gr de branza mozzarella rasa,

-120 gr de cascaval ras sau branza Gouda rasa,

-60 gr de parmezan ras,

-frunze de busuioc pentru garnisire si servire.

Mod de preparare:

Se ia o forma rotunda cu diametrul de 20 de cm sau o tava rotunda de placinta, cu adancimea de 19 cm si se unge cu ulei de masline sau grasime pentru gatit. Daca folosesti o forma rotunda, nu uita sa o imbraci in folie de aluminiu ca sa eviti scurgerile in timpul prepararii si gatirii.

Supa crema de conopida cu branza cu mucegai

Intr-o tigaie mare sau oala medie se pun carnea tocata, carnea de la carnati, ceapa, fulgii de ardei iute si usturoiul. Carnea se rumeneste timp de 5 minute, desfacandu-se in bucatele mici, cu ajutorul unei linguri de lemn.

Dupa ce este gata, iar ceapa s-a inmuiat, se adauga vinul si se gateste timp 1-2 minute, pana cand scade. Apoi se adauga cubuletele de rosii, pasta de tomate, condimentele italienesti, frunza de dafin si se asezoneaza dupa gust cu sare si piper.  Se amesteca si se lasa sa fiarba la foc mic, in timp ce fierbi pastele.

Se ia o oala mare si se umple cu apa si se pune la foc. Cand apa a inceput sa fiarba, se pun pastele si se gatesc cu un minut mai putin decat instructiunile de pe ambalaj. Se scurg de apa si se pun pe hartia de copt, tapetata cu servetele de hartie ca sa nu se lipeasca intre ele. 

Pregateste pastele pentru cuptor

Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius.

Intr-un castron mare se amesteca branza ricotta, oul, putin parmezan razuit, pesto de busuioc si se condimenteaza cu sare si piper.  Intr-un alt castron se amesteca impreuna mozzarella si cascavalul.

Se iau 120 de ml din sosul Bolognese si se pune pe fundul formei sau tavii. Se pun pastele in picioare, una langa alta, incercand sa pui cat mai multe, pana cand se umple forma. Se ia amestecul de ricotta si ou si se pune intr-o punga pentru ornat, apoi se umple fiecare tub de rigatoni pana la jumatate.

Se adauga cate o lingura de sos in fiecare tub, apoi deasupra de presara cu amestecul de mozzarella si cascaval. Se ia o folie de aluminiu, se unge cu ulei de masline si se acopera pastele cu ea, apoi se introduce la cuptor si se coace timp de 35 de minute.

Dupa aceea se scoate folia de aluminiu si se mai coace timp de 20 de minute. Se scoate de la cuptor si se lasa timp de 15 minute, inainte de a trece un cutit de-a lungul marginii interioare, apoi se desface cu grija peretele formei. Dupa ce se mai raceste putin, iar branza se intareste un pic, se poate felia si servi.

Foto: Shutterstock.com