Cele mai frecvente intrebari pentru autoritati in vremea pandemiei

pandemie
1
De Cristina Tudor
13 apr. 2020

Reprezentantii Grupului de Comunicare Strategica au publicat o lista cu o serie de intrebari venite de la cetateni in vremea pandemiei.

Restrictiile impuse de Guvernul Romaniei sunt greu de indeplnit de cei mai multi dintre cetateni, mai ales ca sarbatorile pascale se apropie cu pasi repezei. Oamenii erau obisnuiti sa petreaca sarbatorile in familie, iar anul acesta acest obicei nu mai este posibil din cauza pandemiei de coronavirus.

Iata o lista cu principalele intrebari ale romanilor la care a raspuns Grupul de Comunicare Strategica

1. Pot sa merg sa-mi cumpar carne de miel de la agentul economic autorizat de unde imi cumparam in fiecare an? Ce trec pe declaratie?

Raspuns: Da, dar trebuie sa aveti asupra dumneavoastra cartea de identitate si declaratia pe propria raspundere, in care bifati punctul 2 (asigurarea de bunuri care acopera necesitatile de baza ale persoanelor). De asemenea, va recomandam sa mergeti singur, nu cu mai multi membri ai familiei si sa va asigurati ca agentul economic este autorizat si respecta toate conditiile igienico-sanitare impuse de institutiile cu atributii in domeniu. Nu uitati sa cereti documentele de provenienta, bon fiscal, chitanta sau factura.

2. Poate persoana de la care cumpar, in fiecare an, carne de miel sa vina sa mi-o aduca acasa?

Raspuns: Da, poate veni, dar trebuie sa detina asupra sa documentele necesare conform ordonantelor militare si documentele de provenienta ale produselor si sa poata emite bon fiscal, chitanta sau factura.

3. Mai vin comerciantii cu turmele de miei la intrarea in oras?

Raspuns: Nu. Acest lucru nu este posibil.

4. Pot merge la parinti sa le duc produse pentru masa de Paste?

Raspuns: Desigur. Conform ordonantei militare trebuie sa aveti asupra dumneavoastra cartea de identitate si declaratia pe propria raspundere, in care bifati punctul 4, motive justificate, precum asistenta persoanelor varstnice, bolnave. De asemenea, recomandam evitarea contactului direct sau apropiat cu persoane in varsta. Va reamintim ca persoanele infectate cu noul tip de coronavirus pot fi asimtomatice, adica nu prezinta simptome, insa pot transmite virusul foarte usor, iar persoanele in varsta reprezinta o categorie vulnerabila, cu risc crescut de deces.

5. Pot sa imi si vizitez parintii si sa iau masa cu ei de Paste?

Raspuns: Prin Ordonantele Militare nu sunt permise vizitele de curtoazie in ziua de Paste, ci doar deplasarea pentru aprovizionarea rudelor care nu se pot aproviziona singure cu produsele necesare. In acelasi timp, se recomanda, pe cat posibil, evitarea contactului direct sau apropiat cu persoane in varsta. Va reamintim ca persoanele infectate cu noul tip de coronavirus pot fi asimptomatice, adica nu prezinta simptome, insa pot transmite virusul foarte usor, iar persoanele in varsta reprezinta o categorie vulnerabila, cu risc crescut de deces.

Citeste continuarea pe wowbiz.ro

Foto: Unsplash.com