Prima masa e esentiala – Micul dejun care te fereste de boli grave

micul dejun care te fereste de boli grave
1
De Ioana Marosan
21 sept. 2018

Consumul regulat de terci de ovaz sau alte cereale integrale precum quinoa, tarate, mei are un efect benefic asupra sanatatii si apara corpul de boli grave, precum cancerul, se arata intr-un studiu realizat de Universitatea Harvard si care a aparut in publicatia Circulation.

Patru portii de cereale integrale consumate pe zi (in care intra aproximativ 70 de grame) au scazut drastic riscul de cancer si alte boli grave, dupa cum explica cercetatorii care au constatat aceasta diferenta in urma rezultatelor obtinute din peste 12 studii realizate pe aceasta tema.

Persoanele care au inclus zilnic macar trei portii de cereale integrale pe zi au prezentat un risc mult mai mic de deces prin boli grave. Se stia pana acum ca un consum de cereale integrale scade colesterolul, impiedica aparitia diabetului si a bolilor cardiovasculare, insa cercetarea de fata aduce un alt motiv pentru care ar fi bine sa mancam zilnic terci din ovaz sau alte cereale integrale.

Terci de ovaz la rece, cel mai rapid mic dejun facut de seara

Daca nu ai timp dimineata ca sa-ti prepari terciul de ovaz, atunci iti recomandam sa incerci cel mai rapid mic dejun pe care-l poti pregati de seara: terciul de ovaz la rece. Seara trebuie sa amesteci fulgii de ovaz cu lapte vegetal, o banana pasata piure si o lingurita cu seminte de chia. Se pune amestecul intr-un borcan inchis ermetic si se lasa peste noapte la frigider.

Dimineata trebuie sa adaugi o lingura cu unt de arahide sau migdale (fara zahar) si fructe de padure proaspete. Optional, se poate adauga un mix de seminte coapte (dovleac, canepa, floarea-soarelui).

Patru sfaturi ca sa faci un terci de ovaz apetisant

Nu toata lumea pofteste la terciul de ovaz, iar unele persoane sunt dezgustate de consistenta lui gelatinoasa. Insa, de cele mai multe ori se fac combinatii nepotrivite si atunci nici gustul lui nu este unul foarte bun. Ca sa faci un terci de ovaz apetisant tine cont de urmatoarele sfaturi:

1. Foloseste intotdeauna un lapte vegetal de calitate, fara zahar si aditivi, pentru ca gustul lui va conferi o savoare aparte terciului. Laptele de migdale si cel de cocos, sortimentele fara zahar, sunt printre cele mai bune in combinatie cu fulgii de ovaz.

2. Nu pune niciodata fructe de padure congelate! Daca nu ai fructe de padure proaspete, atunci cea mai buna solutie ar fi sa le incalzesti intr-o cratita pe foc mic si sa adaugi putina scortisoara care va accentua gustul lor. Astfel, eviti sa mesteci fructele congelate in timpul ce consumi terciul si nu trebuie sa astepti sa se decongeleze.

3. Trei combinatii pe care nimeni nu le poate refuza: unt de arahide cu ciocolata si banane, coaja de lamaie organica cu seminte de mac, pudra de cacao cu coaja de portocala organica.

4. Nu folosi niciun alt indulcitor in afara de piureul de banane, deoarece risti sa transformi micul dejun intr-un desert care genereaza cresterea brusca a glicemiei, dupa care vei ramane in scurt timp fara energie.

Foto: