Reteta vegana de primavara: Cartofi la cuptor cu crema de leurda

1
De Irina Constantin
25 apr. 2022

Leurda este noul ingredient cool al primaverii – un trend sanatos, pe care esti libera sa il imbratisezi!

Leurda este o planta inrudita cu usturoiul, ceapa si arpagicul, numita si „usturoi salbatic”. Aceasta creste in multe locuri, chiar si in padurile de langa orase, putand fi culeasa in martie si aprilie si folosita intr-o multime de retete fresh, de primavara.

Frunzele de leurda au o aroma delicata de usturoi, iar beneficiile lor pentru sanatate sunt imense. „Usturoiul ursului” este considerat o planta medicinala – contine vitaminele A si C, saruri minerale, magneziu, fier, fosfor si carotenoizi, toate fiind elemente importante pentru un corp sanatos si lipsit de infectii sau inflamatie.

Acestea fiind spuse, ce poate fi mai potrivit pentru primavara decat un pranz pe baza de cartofi noi si crema de leurda delicioasa, plina de vitamine si minerale?

Reteta de cartofi noi cu crema de leurda: vegana si delicioasa!

Vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
  • 300 g cartofi noi
  • O lingura de ulei de masline
  • 100 g frunze de leurda
  • o mana de frunze de baby spanac
  • 240 ml lapte de cocos la conserva
  • 2 linguri de drojdie inactiva
  • o lingura de amidon din porumb
  • o lingurita de pudra de ceapa sau un sfert de ceapa alba
  • Sare si piper, dupa gust
Cum se prepara cartofii cu crema de leurda?

Pentru inceput, spala foarte bine cartofii noi. Nu trebuie sa indepartezi coaja, insa este necesar sa o cureti bine cu un burete curat de vase. Lasa cartofii la uscat sau tapoteaza-i cu prosoape de hartie.

Pune cartofii intr-un bol, adauga lingura de ulei de masline, putina sare si putin piper. Amesteca totul cu mana, pentru a inveli cartofii in ulei si condimente. Intinde-i pe o tava acoperita cu hartie de copt si introdu-i in cuptor, la 200 de grade Celsius, timp de aproximativ 20-30 de minute sau pana cand ii poti intepa usor cu o furculita.

Cum sa slabesti rapid si sanatos cu verdeturi de primavara. Meniu pentru intreaga saptamana

Cat timp cartofii noi stau in cuptor, prepara crema de leurda. Pune frunzele spalate si uscate intr-un blender puternic, alaturi de toate celelalte ingrediente. Pulseaza pana cand obtii o crema omogena. Daca este prea groasa, mai adauga putina apa sau lapte de cocos, iar daca este prea lichida, mai poti adauga putin amidon.

Pune crema de leurda la incalzit, intr-o tigaie nonaderenta. Cand cartofii sunt gata, pune-i pe un platou si acopera-i cu crema calda. Daca doresti, poti pune cartofii in tigaie si ii poti amesteca bine cu crema din verdeturi. Serveste totul proaspat, simplu sau alaturi de peste sau pui.

Foto: Instagram/@createcookshare