Risotto cu parmezan, scoici Saint Jacques si sos de unt maro

risotto cu parmezan si scoici
Ioana Marosan1
De Ioana Marosan
13 nov. 2018

Risotto cu parmezan si scoici Saint Jacques este un preparat care va schimba cu siguranta statutul bucatariei tale si-ti va aduce cel putin 1 stea Michelin onorifica!

Este o reteta rafinata, o incantare pentru papilele gustative, iar cei care vor avea norocul sa o guste, vor spune si altora despre ea.

Orezul cremos cu parmezan se imbina perfect cu carnea dulce a scoicilor Saint Jacques si cu gustul patrunzator al spanacului. Iar untul topit nu va face decat sa aseze o coroana regala asupra acestui preparat cu adevarat special.

Ingrediente pentru risotto cu parmezan, scoici Saint Jacques si sos de unt maro:

1 lingura de unt;

2 catei de usturoi maruntit sau o ceapa mica, tocata marunt (sau ambele);

340 de grame de orez Arborio;

100 ml de vin alb;

180 ml de supa de pui;

170 de grame de parmezan;

1 lingura de ulei de rapita;

1/2 kg de scoici Saint Jacques;

1 lingura de ulei de masline;

1 kg de spanac sau de frunze de varza kale;

3 linguri de unt.

Mod de preparare:
Pentru risotto

Se incalzeste o oala cu suprafata antiaderenta si se topeste 1 lingura de unt. Se adauga un catel de usturoi maruntit si ceapa taiata marunt si se soteaza timp de 1-2 minute.

Apoi se adauga orezul si se amesteca pana ce este imbracat in unt. Apoi se adauga vinul alb si se amesteca pe foc pana ce se evapora alcoolul.

Apoi se adauga treptat supa de pui, amestecand constant, pana ce orezul devine moale si pufos. Se adauga parmezanul si se amesteca pana la omogenizare. Se condimenteaza cu sare si piper.

Pentru scoicile Saint Jacques

Se incalzeste uleiul de rapita intr-o tigaie neaderenta. Scoicile trebuie uscate cat mai bine si apoi sarate, dupa care se pun in tigaie. Se agita usor tigaia ca sa nu se lipeasca. Dupa 2-3 minute, scoicile se intorc pe partea cealalta.

Ar trebui sa fie rumenite la exterior iar interiorul ar trebui sa fie opac. Se scot din tigaie si se pun pe un servet de hartie pentru a se absorbi excesul de ulei.

Pentru spanacul sotat

Se pun la incalzit intr-o tigaie cele 3 linguri de ulei de masline. Se adauga un catel de usturoi si se amesteca timp de 1 minut, apoi se adauga frunzele de spanac sau de varza kale si se gatesc pana ce scad.

Pentru untul maro

Se pun 3 linguri de unt intr-o tigaie la foc mediu si se amesteca pana ce incepe sa devina auriu, apoi se ia de pe foc si se transfera intr-un recipient curat ca sa se raceasca, apoi se presara pe deasupra risotto-ului cu scoici Saint Jacques si spanac.

Foto: Shutterstock.com