Cel mai cremos risotto – reteta lui Jamie Oliver

risotto Jamie Oliver
1
De Ioana Marosan
18 nov. 2018

Risotto cu spranghel si ciuperci este una dintre retetele care nu au voie sa lipseasca din “repertoriul” tau.

Este foarte simplu de facut, are un gust extraordinar datorita ciupercilor de padure si al parmezanului, dar si o nota speciala, data de folosirea sparanghelului. Arata foarte bine in farfurie si va face o impresie excelenta de fiecare data cand o vei pregati.

Ingrediente pentru risotto cu sparanghel si ciuperci:

10 grame de ciuperci de padure uscate;

1 ceapa mica;

1 catel de usturoi;

1 tulpina de telina;

200 de grame de sparanghel;

100 de grame de hribi;

Ulei de masline;

1 cub de concentrat de legume;

1/2 legatura de patrunjel;

20 de grame de parmezan;

150 de grame de orez pentru risotto;

50 ml de vin alb (optional);

1 lamaie.

Mod de preparare:

Ciupercile de padure se pun intr-un castronel mic, se acopera cu apa fierbinte si se lasa la rehidratat. Ceapa si usturoiul se toaca marunt, impreuna cu tulpina de telina. Se taie capetele lemnoase ale sparanghelului si se toaca hribii.

Se incalzeste uleiul intr-o cratita de dimensiuni medii, se adauga ceapa si telina, se pune putina apa si se gateste timp de 5 minute, amestecand ocazional, pana ce legumele s-au inmuiat dar nu au inceput sa se rumeneasca.

Ciupercile de padure se scot din apa, se toaca marunt si se adauga in cratita, impreuna cu apa in care au fiert, evitand sa pui impuritatile adunate pe fundul castronului.

Separat, intr-o oala se fierb 600 de ml de apa, impreuna cu cubul de concentrat de legume, pana cand acesta este complet dizolvat, apoi se tine la foc mic.

Intr-o tigaie se pune ulei de masline, se adauga usturoiul si ciupercile si se condimenteaza cu sare de mare si piper negru. Se gateste la foc mic timp de cateva minute, pana cand ingredientele devin moi.

Se adauga frunzele de patrunjel, taiate marunt, iar tulpinile se pun in supa de legume. Dupa ce telina si ceapa s-au inmuiat bine, se adauga orezul si se gateste timp de un minut, pana cand incepe sa devina translucid.

Se adauga vinul si se amesteca pana cand este absorbit. Se creste temperatura de gatire si incepi sa adaugi treptat cate un polonic de supa de legume, amestecand pana cand orezul o absoarbe. Ar trebui sa folosesti cam 2/3 din cantitatea de supa.

Se pune sparanghelul, apoi se adauga si ciupercile. Se amesteca bine si se adauga si restul de supa de legume, pana cand orezul este complet gatit, iar amestecul a devenit lipicios. Se ia de pe foc si se adauga parmezanul razuit.

Se condimenteaza cu sare, piper si putin suc de lamaie, se acopera si se lasa timp de 2 minute acoperit. Se serveste garnisit cu frunze de patrujel si parmezan razuit.

Foto: Shutterstock.com