Supa marocana de morcovi cu scortisoara si alune de padure

Ioana Marosan1
De Ioana Marosan
10 apr. 2019

Cine ar fi crezut ca morcovii in combinatie cu condimente marocane, alune de padure si multa lamaie pot sa se transforme intr-o supa atat de gustoasa?

Bucataria marocana are multe suprize delicioase pentru gurmanzi, iar supa marocana de morcovi cu scortisoara si alune este cu adevarat delicioasa. Este cremoasa datorita boabelor de fasole alba, are o aroma aparte, misterioasa de la za’atar iar deasupra se impletesc aromele de la scortisoara, alune si iaurt cu zeama de lamaie. Este plina de arome si foarte satioasa si va deveni rapid una dintre retetele tale favorite.

Pui la cuptor: ce ingrediente secrete foloseste celebrul chef Gordon Ramsay?

Ingrediente pentru supa marocana de morcovi cu scortisoara si alune:

-1/2 lingura de sumac macinat;

-1/2 lingura de seminte de susan;

-1/2 lingura de cimbru uscat;

-1/2 lingurita de sare;

-3 linguri de ulei de masline;

-1/2 ceapa galbena, tocata;

-1 catel mare de usturoi, pisat;

-1 kg de morcovi, curatati si taiati felii grose de 0.5 cm;

-2 linguri de sirop de artar;

-500 ml supa vegetala;

-250 ml apa;

-450 gr de fasole cannellini din conserva, scursa si clatita;

-1/2 lingurita de sare;

-2 linguri de suc de lamaie proaspat;

-1 lingura de unt clarifiat sau ghee;

-cimbru proaspat pentru decorare (optional).

Pentru iaurtul cu lamaie:

-60 ml iaurt grecesc (sau iaurt vegan, daca preferi);

-1 ½ linguri de suc de lamaie proaspat;

-un praf de sare.

Pentru alune coapte cu scortisoara:

-30 gr de alune coapte, tocate;

-1 lingura de unt clarifiat sau ghee topit;

– un praf de scortisoara.

Tarta traditionala napoletana de Paste de la Jamie Oliver

Mod de preparare:

Intr-un castron mic se pun impreuna sumacul, semintele de susan, cimbrul si sarea si se amesteca pana cand se omogenizeaza. Vei folosi  1 ½ linguri din acest za’atar in compozitia supei si restul pentru garnisire.

Se ia o oala mare si se pune la foc mediu impreuna cu 1 lingura de ulei de masline. Cand acesta s-a incalzit, se adauga ceapa si usturoiul si se gatesc impreuna amestecand, pana cand incep sa se inmoaie, dar fara sa se rumeneasca.

Se adauga si celelalte 2 linguri de ulei de masline, morcovii si 1 ½ linguri din amestecul de condimente de mai sus. Se gatesc timp de 6-8 minute, amestecand ocazional, pana cand morcovii incep sa se inmoaie. 

Se adauga siropul de artar si apoi supa de legume, apa, boabele de fasole cannellini si sarea. Se aduce la punctul de fierbere, apoi se reduce temperatura de gatire si se lasa la foc mic pana cand morcovii s-au inmuiat. Aproximativ 25-30 de minute.

Se paseaza supa cu ajutorul unui mixer de mana, pana cand ajunge la consistenta unui piure, apoi se pune inapoi in oala si se adauga zeama de lamaie si untul clarifiat. Se gusta si se asezoneaza daca mai este necesar. 

Se serveste calda, condimentata cu putin iaurt cu lamaie, alune coapte cu scortisoara, un praf de za’atar si cimbru proaspat.

Foto: Shutterstock.com