Tarta Tatin cu ananas, o reinterpretare reusita a desertului frantuzesc cu mere

1
De Ioana Marosan
5 feb. 2019

O reinterpretare a faimosului desert frantuzesc, tarta Tatin cu ananas nu e cu nimic mai prejos decat desertul obisnuit cu mere.

Ba, din contra, unii oameni sunt de parere ca este deosebit de delicioasa, singura problema fiind sa gasesti puterea sa te opresti din mancat. Pentru ca ananasul, untul, migdalele si laptele batut creeaza un desert care iti va da cu siguranta dependenta. Daca te hotarasti sa-l incerci, nu uita sa treci si pe la redactia noastra cu o felie ca sa vedem daca ti-a reusit.

Desertul favorit al lui Mandy Moore: Tarta cu dovleac fara gluten

Ingrediente pentru tarta Tatin cu ananas:

-450 gr de ananas (un ananas intreg, curatat si taiat in felii subtiri pe lungime);
-360 ml apa;
-300 gr zahar;
-190 gr de unt moale, nesarat;
-3 oua mari, la temperatura camerei;
-280 gr de faina;
-80 gr de unt de migdale;
-1 ½ lingurite de praf de copt;
-1/2 lingurita bicarbonat de sodiu;
-1 lingurita de sare;
-240 ml lapte batut.

Mod de preparare:

Se ia o oala de dimensiuni medii in care se pune ananasul feliat impreuna cu apa si 100 de gr de zahar. Se aduce la punctul de fierbere, apoi se reduce temperatura si se lasa la foc mic timp de 15 minute.

Se scoate ananasul cu atentie si se lasa la racit, aranjandu-l pe un singur strat. Se creste temperatura si se continua procesul de fierbere pana cand lichidul se reduce la aproximativ 180 ml.

Se tranfera intr-un pahar gradat si se lasa sa se raceasca. Se preincalzeste cuptorul la 175 de grade Celsius. Se ia o tava cu diametrul de 20 de cm si se tapeteaza pe margine cu hartie de copt, apoi se unge hartia cu unt. Se asaza feliile de ananas intr-un strat, in cercuri concentrice, pornind de la exterior spre interiorul tavii si apoi se toarna usor ½ din cantitatea de sirop rezultata in urma fierberii.

Tarta cu ciocolata, caramel si alune a lui Jamie Oliver

Intr-un castron de dimensiuni medii se amesteca faina, untul de migdale, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si sarea. In vasul de la mixerul de bucatarie se pun untul si 200 de gr de zahar. Se bat la viteza medie timp de 5-7 minute pana cand se obtine un amestec pufos. Se adauga pe rand cele 3 oua, amestecand bine dupa fiecare dintre ele, apoi se incorporeaza amestecul de faina si laptele batut.

Se mixeaza la viteza redusa pana cand se obtine un amestec omogen. Este posibil ca la final sa fie nevoie sa amestecati cu o spatula de bucatarie pentru a putea incorpora si ultimele fire de faina.

Aluatul obtinut se pune peste patul de ananas si apoi se niveleaza partea superioara. Se scutura usor de cateva ori oala pentru a elimina bulele de aer, apoi se introduce la cuptor si se lasa timp de aproximativ 60 de minute sau pana cand suprafata devine maronie, iar interiorul este patruns complet.

Se scoate pe un gratar de bucatarie si se lasa la racit timp de 10 minute, apoi se rastoarna cu fundul in sus pe un platou pentru servire. Poate fi consumat alaturi de o cupa de inghetata sau siropul incalzit ramas in urma fierberii ananasului.

Tarta cu ceapa caramelizata si branza cu mucegai albastru

Foto: Shutterstock.com