10 mituri despre alimente in care nu trebuie sa mai crezi

mituri despre alimente
1
De Cristina Tudor
31 mart. 2020

Da, poti manca produse expirate, pastele nu se fierb cu ulei in apa si ce se intampla daca mananci direct din conserva.

1. Nu te imbolnavesti daca mananci un aliment dupa expirarea termenului de valabilitate – adevarat si fals

De fapt, data de expirare arata ca, dupa termenul trecut pe eticheta, produsul respectiv isi pierde din valorile nutritionale. Desigur, nu este recomandat sa mananci un iaurt sau mezeluri la jumatate de an dupa data expirarii, mai ales ca acestea sunt categorii de alimente usor perisabile. In schimb, o conserva, de exemplu, poate fi consumata chiar si la cateva luni sau cativa ani mai tarziu de la expirarea valabilitatii, deoarece este inchisa ermetic si nu exista astfel mediu propice pentru dezvoltarea microorganismelor.

2. Alimentele nu se decongeleaza la temperatura camerei – adevarat

Daca decongelezi carnea la temperatura camerei, trebuie sa stii ca numarul bacteriilor se poate dubla la fiecare 20 de minute. Cea mai sigura metoda de decongelare a alimentelor este tinerea acestora in frigider. Chiar daca procesul va dura mai mult, macar esti sigur ca nu te vei imbolnavi.

3. Este periculos sa mananci direct din conserva – fals

Daca acea conserva, fie ea de peste, de legume ori de carne, nu este umflata sau ruginita, nu exista niciun risc sa mananci direct din ea. Desigur, pentru a fi 100% sigur ca nu vei pati nimic, este indicat sa o treci sub jet de apa rece, pentru a elimina particulele de praf sau orice alte microorganisme ce pot zace pe capac.

4. Alcoolul se evapora in intregime in timpul gatitului – fals

Dupa cateva minute de fierbere, in mancare ramane cel putin 85% din cantitatea de alcool adaugata; dupa o ora, in mancare ramane circa 25% alcool, iar dupa 3 ore, doar 5%. Asadar, daca aromatizezi o bucata de friptura cu alcool fin, tine cont ca abia dupa 3 ore de gatit va disparea aproape de tot acea cantitate, asa ca evita sa urci la volan daca nu o gatesti un timp indelungat.

Citeste continuarea pe wowbiz.ro

Foto: Unsplash.com