5 mituri despre proteine si adevarul din spatele lor

1
De Cristina Tudor
14 apr. 2024

Nu poti deschide o revista de sanatate, un site de lifestyle sau o carte cu diete in zilele noastre fara sa fii bombardat de informatii despre proteine – cum sa le introduci in fiecare masa, cum sa le gasesti sub forma de pudra, cum sa alegi alimentele cu cea mai mare cantitate.

Este adevarat ca proteina te poate ajuta sa te simti satul pentru mai mult timp. De asemenea, ajuta la recuperarea, mentinerea si cresterea muschilor. Dar prea multa proteina nu este sanatoasa.

Iata 5 dintre cele mai populare mituri despre proteine:

 

Mit #1 Mai multe proteine = mai multi muschi

Corpul tau nu poate repara sau genera corect muschii fara intreaga suita de aminoacizi esentiali gasiti in sursele alimentare de proteina. Dar doar consumul de proteina nu este suficient pentru a construi sau a mentine forta si masa musculara.

Ai nevoie de exercitii pentru asta. Mai ales pe masura ce imbatranesti si pierderea sau „epuizarea” muschilor te expun la riscul de probleme de mobilitate si accidentari grave. Atat exercitiile aerobice, cat si cele de rezistenta sunt necesare pentru a ajuta corpul tau sa mentina si sa construiasca muschi.

Mit #2 Toata proteinele sunt egale

Aproape tot ce pui in gura (in afara de apa) contine cel putin o parte de proteina. Dar nu toate sursele alimentare de proteina contin aminoacizii esentiali de care corpul tau are nevoie pentru a sustine sanatatea muschilor si a celulelor.

Exista o diferenta uriasa intre sursele animale si vegetale de proteina. In timp ce alimentele de origine animala – carne, lactate, oua, peste – sunt surse complete de aminoacizi esentiali, plantele nu sunt. De asemenea, nu toata proteina incorporata in plante este biodisponibila. Fibra din unele surse de proteine vegetale poate impiedica digestia si absorbtia unor aminoacizi.

Cu toate acestea, nu ai nevoie de produse animale in dieta pentru a obtine aminoacizii de care are nevoie corpul tau. Incearca sa combini leguminoasele precum fasolea, linte si arahidele cu cereale integrale. Impreuna, legumele si cerealele integrale furnizeaza toti aminoacizii esentiali de care ai nevoie. Citeste continuarea pe csid.ro

Foto: depositphotos.com