7 tipuri de leguminoase pe care ar trebui sa le mananci cat mai des, pe tot parcursul anului

1
De Georgiana Dorobantu
21 nov. 2023

Poate ca iti sunt cunoscute unele leguminoase, dar probabil ca nu le-ai acordat suficienta atentie pana acum.

Sunt unele dintre cele mai sanatoase alegeri alimentare, iar cel mai bun argument este acela ca sunt alimente de baza in dietele persoanelor din zonele albastre, recunoscute pentru longevitatea lor.

Ce sunt leguminoasele?

Termenul leguminoase se refera la grupul de plante din familiile Leguminosae sau Fabaceae. Include o gama larga de legume, printre care mazare si fasole, surse excelente de proteine vegetale. Contin un tip de amidon rezistent, care ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange, precum si antioxidanti, in special polifenoli.

Iata care sunt cele mai bune leguminoase, pe care sa le consumi cat mai des de-a lungul anului:

 

Arahide

Poate ca nu te-ai fi asteptat ca arahidele, pe care probabil le considerai nuci, sa se afle pe lista leguminoaselor. Sunt alimente foarte sanatoase, care contin peste 30 de vitamine si minerale, precum si peste sapte grame de proteine. De fapt, in cadrul unui studiu din anul 2022, cercetatorii au descoperit ca un consum regulat de arahide ajuta la scaderea nivelului de colesterol si reduce riscul de afectiuni cardiace.

10 fructe care un continut redus de zahar. Sunt cele mai sanatoase gustari!

Naut

Nautul este o sursa excelenta de proteine si fibre, cu un continut de 14,5 grame de proteine pentru o cana. Are o aroma delicata si o textura cremoasa, ceea ce iti permite sa il incluzi in numeroase preparate, de la salate pana la tocanite.

Fasole

Fasolea este un aliment de baza din dietele populatiilor din zonele albastre, recunoscute pentru longevitatea oamenilor. Poate fi inclusa cu succes in preparate care variaza de la supe si ciorbe, pana la tocanite sau salate. Fasolea este o sursa excelenta de vitamine, minerale, antioxidanti si fibre, iar in acelasi timp ofera 15 grame de proteine la o cana.

Mazare

Mazarea verde este recunoscuta pentru aroma sa proaspata si gustul dulce. Poti sa adaugi mazare in paste, pilaf, salate sau sa faci piure de mazare. Exista numeroase variante in care poate fi consumata, dar ai si multe motive pentru a face asta: contine vitaminele A, C si E, si are si un continut redus de calorii.

Fasole neagra

Un aliment de baza in gastronomia latino-americana, fasolea neagra este o leguminoasa care se potriveste perfect in mancarurile de inspiratie mexicana pe care ti le prepari acasa, asa cum sunt burrito, chilli sau tacos. Contine o cantitate mare de folat, precum si fibre sanatoase. La fel ca toate celelalte leguminoase, fasolea neagra este o sursa excelenta de proteine vegetale.

Ce incearca sa-ti transmita corpul tau daca menstruatia dureaza mai mult de 7 zile

Soia

Originara din estul Asiei, soia este plina de fibre bogate in proteine, ceea ce inseamna ca este o sursa excelenta de energie. Folosite de obicei pentru obtinerea laptelui de soia si a branzei tofu, boabele de soia pot fi consumate si ca atare. Pot fi prajite usor si consumate pe post de gustare sau le poti adauga in curry sau tocanite. Au o textura cremoasa si absorb aromele celorlalte ingrediente.

Linte

Rosie, verde sau maro, exista numeroase varietati de linte, iar fiecare dintre ele are propria sa textura si durata de preparare. Dar toate au un profil nutritional impresionant. Pentru inceput, lintea este o sursa excelenta de vitamina B, fier, magneziu, potasiu si folat. De asemenea, contine fibre care sustin tranzitul intestinal.

Foto: depositphotos.com