5 surse de proteine vegetale care te ajuta sa ai o digestie buna

1
De Irina Constantin
18 ian. 2020

Cea mai frecvent intalnita intrebare adresata veganilor si vegetarienilor este: „De unde iti iei proteinele?”.

Tot mai multe persoane adopta un stil de viata prietenos cu mediul si cu animalele. De asemenea, au aparut si apar in continuare o multime de companii producatoare de alimente vegan friendly, atentia fiind intotdeauna indreptata asupra proteinelor.

Cea mai sanatoasa dieta pentru 2020, desemnata de 25 de specialisti in nutritie

Daca esti vegana sau ai facut mici pasi in aceasta directie, probabil ai observat ca unele surse de proteine vegetale nu se impaca prea bine cu digestia, mai ales in perioada de tranzitie. Este vorba despre soia si numeroasele produse care contin acest ingredient, dar si despre inlocuitorii de carne care sunt, adesea, foarte procesati si plini cu arome si conservanti.

„Multe astfel de produse contin guma xanthan, guma guar si caragenan. Nu este nimic gresit, in mod special, cu aceste ingrediente, insa unele persoane nu le tolereaza. Astfel, ele pot fi inofensive sau pot distruge sistemul digestiv”, explica nutritionistul Gabrielle McGrath.
Totusi, exista mai multe alimente care iti pot asigura necesarul de proteine, fara sa iti ingreuneze digestia, ci din contra!

Iata 5 surse de proteine vegetale care te ajuta sa ai o digestie perfecta!

1. Spirulina
Un studiu publicat in 2018 de catre American Journal of Clinical Nutrition a aratat ca alimentele precum spirulina, nautul si fasolea mung sunt surse excelente de proteine, blande cu stomacul, chiar si in cazul persoanelor sensibile.
Spirulina este o alga verde-albastra ce contine 4 grame de proteina per lingura. In plus, este plina cu antioxidanti, fier si vitamina B2, elemente necesare intr-o dieta vegana si nu numai.
Poti gasi spirulina sub forma de tablete sau pulbere de adaugat in mancare si bauturi. O poti integra cu usurinta in smoothie-ul tau de dimineata sau in supele de legume.
2. Nautul

Nautul se gaseste si el pe lista cu surse de proteine vegetale usor de digerat. Totusi, acesta contine fibre, asa ca este recomandat consumul moderat. Nu iti face griji, caci o portie de naut este suficienta pentru a-ti asigura pana la 7 grame de proteina de calitate.

Ce cantitate de proteine ar trebui sa consumi zilnic ca sa slabesti si care sunt cele mai bune surse

Pregateste nautul simplu, in tigaie, cu putin ulei de masline si boia afumata. Daca iti place mancarea gatita, poti integra nautul in tocanite, preparate cu sos sau poti face un hummus delicios, pe care sa il consumi ca gustare.

3. Untul de nuci

Nu numai ca este sanatos si bland cu stomacul, dar are si un gust minunat. Untul de arahide, migdale, alune de padure sau alte nuci poate fi consumat la micul dejun, cu o felie de toast integral sau alaturi de o banana sau un mar.

Quinoa in patru combinatii inedite, care furnizeaza proteine complete

4. Fasolea mung

Face parte din familia leguminoaselor, acestea continand, de cele mai multe ori, proteine de calitate, in cantitati destul de mari. Fasolea mung se numara printre acele surse de proteine vegetale care contin si o multime de antioxidanti, vitamine si nutrienti esentiali pentru un organism sanatos.

Poti gati fasolea mung in nenumarate feluri, de la chiftele pentru burgeri vegani si sosuri curry, pana la tocanite si supe savuroase.

5. Tempeh

Foto: Instagram/@romeestrijd