7 tratamente naturale si eficiente pentru prevenirea retractiei gingivale

1
De Irina Constantin
27 iul. 2019

Gingiile recesive iti pot da multe batai de cap daca nu gestionezi problema la timp.

Retractia gingivala este o afectiune care poate aparea la nivelul unui singur molar sau poate acapara intreaga dantura. Aceasta presupune deteriorarea sau retragerea tesutului gingival care inconjoara dintii, dezvelind din ce in ce mai mult din dinte, chiar pana la radacina.

Primele semne ale imbolnavirii dintilor – Cand trebuie sa mergi la dentist

Daca nu este tratata, retractia gingivala poate avea consecinte destul de grave. Cand dintele este expus la maximum, se pot crea spatii vulnerabile pentru bacterii. Asadar, este important sa consulti un medic specialist si sa urmezi un tratament inca de la primele semne ale afectiunii.

Iata 7 tratamente naturale si eficiente pentru prevenirea retractiei gingivale:

1. Clatirea cu sare de mare si apa calduta

Aceasta metoda este extrem de eficienta pentru a elimina inflamatia si durerea. In plus, poate incetini si diminua retragerea gingiilor.

Incalzeste un pahar cu apa si dizolva in el jumatate de lingurita de sare marina. Amesteca totul si clateste gura timp de 15 secunde. Repeta de maximum trei ori pe zi.

2. Clatirea cu ulei de susan

Clatirea gurii cu ulei este foarte intalnita in medicina Ayurveda. Poarta numele de „oil pulling” si este o tehnica eficienta in tratarea multor afectiuni.

Afla ce risti daca nu tratezi cariile dentare la timp

Uleiul de susan are proprietati anti-inflamatoare si tine bacteriile la distanta, asa ca este indicat sa faci acest exercitiu in fiecare zi. Clateste-ti gura cu o lingura de ulei timp de zece minute sau pana cand textura devine din ce in ce mai subtire. Scuipa uleiul si clateste-ti gura cu apa proaspata.

3. Ceaiul de musetel

Musetelul are proprietati antiseptice extraordinare. De aceea, folosirea lui ca adjuvant pentru retractia gingivala este o idee foarte buna.

Pune doua sa trei lingurite de ceai de musetel intr-o cana cu apa fierbinte. Lasa amestecul sa infuzeze aproximativ 10 minute, strecoara si lasa ceaiul sa se raceasca.

Poti bea ceaiul sau il poti folosi doar pentru clatirea cavitatii bucale. La final, inflamatia de la nivelul gingiilor se va diminua considerabil, iar durerea va inceta.

4. Uleiul din arbore de ceai

Uleiul de tea tree este un antibiotic natural foarte eficient. Studiile au demonstrat, de-a lungul vremii, ca folosirea lui constanta poate opri sangerarile gingivale si alte afectiuni dentare si nu numai.

Pune o picatura de ulei din arbore de ceai pe periuta de dinti sau amesteca-l cu pasta pe care o folosesti. Spala-ti dintii in mod normal. Asta e tot!

5. Sucul de merisoare

Acesta este un puternic antioxidant si o sursa minunata de vitamina C. A fost demonstrat ca sucul de merisoare poate ajuta la diminuarea infectiilor orale si poate sprijini sanatatea gingiilor. In plus, cercetarile arata ca un deficit de vitamina C poate avea drept urmari directe parodontoza si alte afectiuni ale danturii.

Parodontoza este o afectiune foarte frecventa. Afla cum o previi

Consuma suc de merisoare cat mai des, insa fii atenta la calitatea acestuia. Foarte multe bauturi din comert contin zahar, indulcitori artificiali si coloranti.

6. Ceaiul verde

Ceaiul verde este recunoscut pentru o multime de beneficii la nivelul organismului. Japonezii il consuma zilnic si au o sanatate de fier!

Multiple studii arata ca minunata bautura naturala sustine sanatatea gingiilor, prevenind retractia lor si sangerarile locale. Bea zilnic cate o cana de ceai verde si vei tine la distanta toate afectiunile dentare.

7. Folosirea atei dentare

Ultimul tratament, dar nu cel din urma, este folosirea consecventa a atei dentare. Alege un produs din materiale naturale si curata-ti dintii frecvent.

Astfel, placa dentara va fi eliminata constant, iar bacteriile vor ramane la distanta. In combinatie cu metodele de mai sus, sanatatea danturii si a gingiilor tale se va imbunatati in mod vizibil!

Foto: Shutterstock.com