Primele semne ale imbolnavirii dintilor – Cand trebuie sa mergi la dentist

cand trebuie sa mergi la dentist
1
De Monica Radulescu
16 sept. 2018

Caria dentara este una dintre cele mai frecvente probleme dentare, intalnita la mai bine de 90% din populatie.

In majoritatea situatiilor, oamenii ajung tarziu la medicul dentist, cand riscul de a pierde dintele afectat este mare. Acest lucru se intampla pentru ca ignora cateva semne importante. Le-am aflat si eu de la dna dr. Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert.

“Semnele cariilor dentare variaza in functie de gravitatea si localizarea lor: cand o carie se afla abia in stadiu incipient si actioneaza numai asupra smaltului, este posibil sa nu apara niciun simptom deranjant, deoarece smaltul nu contine vase de sange sau nervi si, prin urmare, deteriorarea lui este nedureroasa”, explica doamna doctor Mihaela Dan, ortodont.

Pe masura ce caria se agraveaza pot sa apara urmatoarele semne:

Dintele isi schimba culoarea

In prima faza, apare pe dinte o pata alba, care devine apoi cenusie sau brun-maronie. Aceasta schimbare nu este vizibila si multi oameni ajung la medic abia cand apare si durerea.

Apare senzatia de sensibilitate sau durere la contactul cu anumite alimente sau bauturi 

Probabil ti s-a intamplat sa simti o usoara durere atunci cand ai consumat alimente sau bauturi reci, dulci sau acre. Este important sa stii ca daca senzatia dureaza mai mult de cateva minute, nervul este deja afectat si cel mai probabil va trebui scos.

Dintele isi modifica aspectul pe radiografie 

In cazul cariei, conturul dentar pare intrerupt sau mai negru pe o anumita portiune, deoarece calciul din smaltul dentar a disparut”, atrage atentia medicul.

Gingia se inflameaza       

Urmatorul pas este inflamarea gingiei. Atentie. Acest simptom apare si in cazul cariilor interdentare.

Apare un miros neplacut, care persista chiar si dupa periaj   

Desi poate avea multiple cauze, unul dintre ele este reprezentat de resturile alimentare ramase in interiorul cariei.

Ata dentara pe care o folosesti se poate rupe daca a aparut caria dentara

Dintele afectat de o carie interdentara prezinta zone ascutite pe marginile cavitatii, care vor agata sau chiar vor rupe ata dentara. Depunerile de tartru sau lucrarile dentare cu margini neregulate pot avea acelasi efect, iar medicul stomatolog si radiografia pot ajuta la identificarea cauzei”, atrage atentia dr. Mihaela Dan.

Chiar daca pare greu de crezut, infectiile orale pot afecta intregul organism, inclusiv inima. De aceea, nu uita de controlul stomatologic macar o data la sase luni. Nu doar ca vei trata caria intr-un stadiu incipient, dar vei cheltui si mai putini bani.

In plus, nu uita ca si alimentatia este importanta pentru o dantura sanatoasa. Am scris aici despre bauturile pe care este bine sa le eviti daca vrei sa ai dintii cat mai albi.

Foto: Shutterstock.com