Aceste alimente de sezon previn deteriorarea ADN-ului si bolile de inima

1
De Cristina Tudor
6 iun. 2020

Sarace in calorii, bogate in vitamine si minerale, verdeturile de sezon sunt portia noastra de sanatate, sursa ideala de fibre si antioxidanti, folosite acum, pentru regenerarea tesuturilor.

Datorita clorofilei (aurul verde) pe care o contin in cantitati considerabile, verdeturile reprezinta prima optiune si in dietele de detoxifiere. lata cum putem combina efectul terapeutic al acestora cu placerea de a pregati delicioase variante de meniuri primavaratice.

Salata verde

Salata verde este una dintre verdeturile cele mai comune, dar foarte apreciate, pentru continutul minim de calorii si maxim de apa (90%). Cu cat este mai inchisa culoarea frunzelor, cu atat salata este mai bogata in fitonutrienti, in special acid folic, vitamina C, beta-caroten si potasiu. Mai mult, se stie din Antichitate ca salata verde are si efecte sedative, datorita unei substante fitochimice numita lactucin. Ca beneficii aduse asupra sanatatii, salata verde ajuta ficatul, reduce riscul de cancer, de boala cardiaca si combate insomnia.

Ceapa verde

Dieta verde. Sfatul nutritionistilor: asigurati-va ca mancati mai multe frunze verzi de ceapa, nu doar partea alba. E vorba, fireste, tot de clorofila, dar si de multe fibre. Ceapa verde este doldora de substante nutritive esentiale: antioxidanti care previn deteriorarea ADN-ului si a tesutului celular, prin inhibarea actiunii radicalilor liberi.

Vitamina C, care scade nivelul de colesterol rau si tensiunea, deci si riscul de aparitie a bolilor de inima.

Compusii de sulf prezenti ajuta si ei la reducerea riscului de afectiuni coronariene, reduc nivelul zaharului din sange si inhiba, totodata, dezvoltarea fungilor (ciupercilor). Vitamina C ajuta la sinteza colagenului care face oasele puternice, in timp ce vitamina K joaca un rol-cheie in mentinerea densitatii osoase. Sunt de notorietate proprietatile anti-bacteriene si antivirale, ceapa verde fiind primul remediu natural in infectiile virale, gripa etc., mai ales ca stimuleaza si activitatea sistemului respirator, ajutand expectoratia.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Getty Images.