Ai des cosmaruri? Ar putea fi simptomul unei boli autoimune, potrivit unui nou studiu

1
De Georgiana Dorobantu
30 mai 2024

Cresterea frecventei cosmarurilor poate fi un semnal de alarma pentru prezenta unor afectiuni, potrivit unui nou studiu.

Cercetatorii de la Kings College din Londra si Universitatea Cambridge au descoperit ca o crestere a frecventei cosmarurilor ar putea sa indice instalarea unei boli autoimune.

Pentru acest studiu, ale carui rezultate au fost publicate in revista de specialitate eClinicialMedicine, cercetatorii au chestionat 676 de persoane care sufera de lupus si 400 de medici care lucreaza cu pacienti afectati de aceasta boala. Interviuri detaliate au fost realizate si cu 69 de persoane care traiesc cu boli reumatice sistemice autoimune.

Pacientii au fost intrebati despre momentul aparitiei a 29 de simptome neurologice si de sanatate mentala, precum depresie, halucinatii, pierderea echilibrului, iar medicii le-au cerut sa le noteze in ordinea in care au aparut.

Unul dintre cele mai comune simptome au fost cosmarurile care au intrerupt somnul, pe care le-au resimtit trei din cinci pacienti. O treime dintre ei au spus ca acest simptom a aparut inainte de instalarea lupusului.

Lupus este o boala care afecteaza sistemul imunitar. Poate cauza probleme cu pielea, articulatiile, rinichii si alte organe.

„Timp de multi ani am discutat despre cosmaruri cu pacientii mei cu lupus si am crezut ca au o legatura cu evolutia bolii lor. Cercetarea ofera dovezi ale acestui lucru, iar noi incurajam puternic mai multi medici sa intrebe despre cosmaruri si alte simptome neuropsihiatrice – considerate a fi neobisnuite, dar de fapt foarte comune in autoimunitatea sistemica – pentru a ne ajuta sa detectam simptome ale bolii mult mai devreme”, a declarat David D’Cruz, profesor in medicina in cadrul Kings College London si autorul senior al studiului.

Un alt simptom, raportat de numai unul din patru participanti la studiu, au fost halucinatiile, sau „cosmarurile de zi”. 85% din aceste simptome nu au aparut pana la instalarea bolii.

In cadrul studiului s-a descoperit ca denumirea „cosmar de zi” este mai eficienta pentru pacienti. „Un cosmar de zi are mai mult sens, nu este neaparat terifiant, dar este ca si cum ai avut un vis. Te simti foarte dezorientat, eu ma simt de parca as fi Alice in Tara Minunilor”, a declarat unul dintre pacienti, citat de The Telegraph.

„Este important ca medicii sa discute cu pacientii lor despre aceste tipuri de simptome (cosmaruri si halucinatii) si sa scrie evolutia simptomelor fiecarui pacient”, a declarat Dr. Melanie Sloan, coordonatorul studiului, din cadrul Departamentului de Sanatate Publica al Universitatii Cambridge.

„Pacientii stiu adesea care simptome reprezinta un semn rau ca boala lor urmeaza sa aiba un episod intens, dar atat pacientii, cat si medicii sunt reticenti in a descuta simptomele neurologice si de sanatate mentala, in special daca nu realizeaza ca acestea pot face parte dintr-o boala autoimuna”, a mai spus specialista.

Cosmarurile pot sa apara din diverse alte cauze – stres, anxietate, tulburari de somn, anumite medicamente, tulburari de sanatate mentala – dar una dintre cele mai studiate cauze este tulburarea de stres post-traumatic (PTSD).

Cosmarurile post-traumatice includ adesea elemente similare cu trauma traita, potrivit specialistilor Harvard. Aproape jumatate dintre oamenii care au cosmaruri dupa un eveniment traumatic au cosmaruri care reproduc trauma.

Foto: depositphotos.com