Toni Braxton a trecut printr-o operatie traumatizanta dupa complicatiile provocate de lupus

1
De Maria Constantin
6 mai 2023

Medicii i-au spus ca avea nevoie urgenta de o operatie pe cord, intrucat putea suferi in orice moment un infarct fatal.

Toni Braxton a trecut cu bine de un moment cumplit din viata ei, provocat de boala autoimuna de care sufera. Cantareata in varsta de 55 de ani, diagnosticata cu lupus in 2008, a dezvaluit pentru People ca in luna septembrie a suferit o operatie dupa ce medicii au descoperit ca 80% din artera coronariana era blocata.

Lupusul este o boala autoimuna in care sistemul imunitar ataca tesuturile sanatoase pe care le confunda cu bacteriile si virusurile. Afectiunea provoaca inflamatii care pot afecta articulatiile, pielea, rinichii, celulele sanguine, creierul, inima si plamanii.

8 vedete care se confrunta cu boli autoimune. Christina Applegate si Selma Blair sufera de scleroza multipla

Braxton, care a fost internata de mai multe ori in spital din cauza acestei boli, cunostea cat de importanta este respectarea rutinei testelor de sange si de urina pentru a urmari modul in care lupusul ii afecta organele. In ultimul an, insa, ea nu a mai facut analizele.

„Corpul meu vorbea cu mine”

„Mi-am pus in cap ca sunt bine, o sa fiu bine. Dar doctorul a fost insistent si m-am dus sa-mi fac analize in ultima saptamana din septembrie. Am facut un test specific, s-au uitat la inima mea si au vazut niste anomalii. Am aflat ca aveam nevoie de un stent coronarian. 80% din artera mea coronariana stanga era infundata. Doctorii mi-au zis ca daca as fi avut un atac masiv de cord, n-as fi supravietuit”, a povestit artista.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Toni Braxton (@tonibraxton)

„A fost un moment traumatizant pentru mine. Am fost socata. Imi amintesc ziua aceea, fiindca ma durea pieptul. Si ma gandeam cat de trist e, fiindca din pacate sora mea (Traci Braxton) tocmai murise si m-am gandit ‘Uau, chiar ma doare inima dupa sora mea’. Si am descoperit ca, normal ca eram trista pentru sora mea, dar aveam si probleme nestiute de sanatate. Corpul meu vorbea cu mine si imi spunea ca e ceva care nu merge bine”, a continuat ea.

Selena Gomez: „Boala Lupus este vinovata pentru fluctuatiile mele de greutate”

La doua zile dupa analize, vedeta a fost operata de urgenta si i s-a montat un stent, un tub care ajuta sangele sa circule, in inima. Ea a ramas internata cateva zile, pentru a se reface dupa interventie, iar acum e multumita ca situatia nu s-a inrautatit inainte de a actiona: „Chiar a fost un moment ingrozitor. Daca nu faceam analizele acelea, viata mea ar fi fost diferita.”

Artista a spus ca dupa acest episod nu va mai rata nicio analiza. „Daca tot ce trebuie sa fac pentru lupusul meu si pentru sanatatea rinichilor e sa urinez intr-o ceasca, o sa urinez intr-o ceasca. De cate ori trebuie sa urinez? Daca tot ce trebuie sa fac e sa stau ca sa mi se intepe bratul pentru niste sange, o da, o sa pot sa fac asta”, a spus ea.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Toni Braxton (@tonibraxton)

Braxton, care a incheiat un parteneriat pentru campania Get Uncomfortable inainte de luna mai, luna dedicata constientizarii bolii lupus, a spus ca femeile de culoare si cele asiatice sunt de patru ori mai expuse riscului de a dezvolta nefrite declansate de lupus si au un risc de deces de trei ori mai mare in cazul imbolnavirii.

„E important sa faceti aceste analize – sunt lucruri simple. Scopul e sa ai o viata lunga si o varsta inaintata. Stiu ca uneori ne temem sa mergem la doctor. Mai ales eu, care am lupus, eram speriata, nu voiam sa stiu. Dar am aflat ca a sti iti da putere si am pus doctorii deasupra lupusului si problemelor cu rinichii. Si asta e cel mai important lucru”, a spus Toni Braxton, precizand ca face analize o data la trei luni.

Despre zile bune si zile proaste

Dupa 15 ani de lupta cu lupusul, cantareata s-a dedicat actiunilor de constientizare a acestei boli. „Imi amintesc cand am fost prima oara diagnosticata, auzisem de lupus, dar nu stiam nimic despre el. Nu stiam unde sa ma adresez, ce sa caut, pe cine sa contactez”, a povestit ea, adaugand ca a fost o perioada grea si a invatat sa se informeze.

Actrita Selma Blair, care sufera de scleroza multipla, a pozat in baston pentru Vogue Marea Britanie: „Este o extensie a mea”

„Eram si rusinata. Ma faceau sa ma simt rusinata. Nu spune nimanui. N-o sa mai poti lucra. Nimeni n-o sa te angajeze. Iar acum vorbesc despre asta. Nu este nimic de care sa te rusinezi – probleme de rinichi, de sanatate, nefrite provocate de lupus – e important sa vorbesti despre ele”, a spus artista.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Toni Braxton (@tonibraxton)

La sase luni dupa montarea stentului, Braxton se simte bine si isi pretuieste familia al carei sprijin o ajuta sa-si pastreze moralul ridicat.

„Sunt zile bune si zile proaste. O sa fiu sincera, uneori zilele proaste ma doboara. Nu sunt o superfemeie. Imi place sa cred ca sunt. Imi place sa cred ca eu sunt sefa tot timpul, dar sunt si un om. Cand corpul imi spune sa ma opresc si sa ma relaxez, trebuie sa-l ascult”, a marturisit ea.

„Dar incerc mereu sa fiu optimista. Paharul e mereu pe jumatate plin”, a adaugat artista.

Foto: Instagram/Toni Braxton