Exista imunitate in exces? Sistemul imunitar hiperactiv ataca si distruge propriile tesuturi

1
De Cristina Tudor
5 dec. 2020

In cazul in care sistemul imunitar este prea activ, organismul ataca si distruge propriile tesuturi (boli autoimune).

Iata care sunt afectiunile provocate de o proasta functionare a sistemului imunitar:

Alergii si astm

Alergiile sunt cauzate de reactia sistemului imunitar la substante straine care nu sunt periculoase. Alimente si particule inhalate, precum polenul sau parul animalelor sunt cei mai comuni alergeni. Atunci cand sistemul imunitar simte un alergen, stimuleaza eliminarea unor substante precum histamina.

Simptomele unei reactii alergice pot include probleme de respiratie, iritatii ale ochilor, mancarime, congestie nazala, sau greata si varsaturi. Medicatia poate reduce simptomele, insa evitarea expunerii la alergeni este cel mai bun tratament preventiv.

Astmul este o afectune in care sistemul imunitar devine prea activ in caile respiratorii. Persoanele cu astm sufera de episoade periodice de constrictie a cailor repsiratorii. Majoritatea persoanelor cu astm sufera si de inflamatii ale cailor respiratorii.

Sistem imunitar hiperactiv: Boli autoimune

Ca raspuns la un stimul necunoscut, sistemul imunitar incepe sa produca anticorpi care in loc sa lupte cu infectiile, ataca propriile tesuturi. Tratementul pentru bolile autoimune se concentreaza in general pe reducerea activitatii sistemului imunitar.

Exemplele de boli autoimune includ:

Artrita reumatoida

Sistemul imunitar ataca articulatiile, cauzand inflamatie si durere. Daca nu este tratata, artrita reumatoida cauzeaza trepatat leziuni permanente ale articulatiilor. Tratametul include medicamente care reduc actiunea sistemului imunitar.

Lupus eritematos sistemic

Persoanele cu lupus dezvolta anticorpi care se pot atasa tesuturilor din organism. Articulatiile, plamanii, nervii si rinichii sunt afectati de lupus. Tratamentul include un steroid care reduce functia sistemului imunitar.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Getty Images.