Alimente inflamatorii. Evita-le sau consuma-le moderat!

Shutterstock
1
De Cristina Tudor
21 iun. 2018

Sunt multe produse alimentare nesanatoase pe rafturile din magazine. De exemplu, urmatoarele alimente inflamatorii ar trebuie evitate sau consumate in cantitati mici. In caz ca nu stiai, pot afecta sanatatea articulatiilor si favorizeaza inflamatiile in corp.

Publicatia womenshealthmag.com a abordat subiectul despre alimente inflamatorii si face cateva recomandari. Astfel, este indicata excluderea din meniul zilnic a produselor procesate, rafinate, diluate, indulcite, sarate sau modificate intr-un fel sau altul, in mod nesanatos pentru organism. In cele mai multe cazuri, mancarea cu efect inflamator ataca starea de sanatatea a articulatiilor si nu numai. O dieta bazata pe alimente inflamatorii duce la aparitia anumitor probleme de sanatate cronice, la aparitia diabetului zaharat si afecțiunilor cardiovasculare.

Lactatele

Contrar credintei populare, structura osoasa nu se mentine sau se intareste in urma consumului de lapte. De fapt, produsele lactate sunt alimente foarte inflamatorii pentru majoritatea oamenilor. Prelucrarea lactatelor nu le diminueaza acest efect negativ, dimpotriva.

Zaharul si dulciurile

Reprezentantii industriei zaharului incearca sa ne convinga ca zaharul este sanatos si natural, deoarece provine din trestia de zahar. In timpul procesarii, toate beneficiile trestiei de zahar se pierd. Melasa ramasa contine, insa, minerale, cum ar fi fierul, insa in numar foarte mic. Din pacate, zaharul si toate produsele pe baza de zahar sunt inflamatorii si slabesc imunitatea corpului in fata eventualelor boli.

Cereale rafinate

Acestea ar trebui sa fie evitate cu totul, impreuna cu cereale macinate, fortificate si indulcite. Limiteaza consumul de paste fainoase la o data pe saptamana si evita produsele de panificatie din faina alba.

Alimente inflamatorii – Gluten

Tot mai multe cercetari stiintifice acuza glutenul de efecte inflamatorii asupra sanatatii. Mai precis, ingestia alimentelor care contin gluten devine dificila si provoaca balonare, disconfort abdominal. Aceasta stare este o reactie inflamatorie care se produce la scurt timp dupa consum. Incearca, o perioada, sa renunti la alimentele care contin gluten. Foarte posibil ca starea ta de sanatate dupa masa sa se imbunatateasca.

Grasimi nesanatoase

Uleiurile vegetale, cum ar fi cele de porumb, soia si canola, toate uleiurile hidrogenate (sau partial hidrogenate) si toate uleiurile folosite cel putin o data trebuie evitate.

Important!

Pe lista cu alimente inflamatorii se numara toate produsele de patiserie din faina alba, cartofii prajiti, carnea procesata, cum sunt mezelurile, bauturile carbogazoase si cu adaos de zahar si indulcitori, popcornul.