6 alimente pe care un neurochirurg nu le consuma niciodata

1
De Teodora Tirca
16 oct. 2023

Nu vei gasi aceste alimente in farfuria unui neurochirurg, din motive evidente: afecteaza serios functiile creierului.

Atunci cand ne dorim sa fim mai sanatosi, vorbim cel mai adesea despre modul cum dieta ne afecteaza greutatea, masa musculara sau sanatatea inimii, dar cum ramane cu rolul pe care aceasta il joaca in sanatatea celui mai complex organ al nostru – creierul? Ca centru de comanda al corpului, nu putem ignora sanatatea acestui organ, pentru ca atunci cand el sufera, nimic nu mai merge bine in corpul nostru.

Dr. Brett Osborn, neurochirurg certificat si fondator al Senolytix, o unitate de ingrijire a sanatatii preventive si anti-aging, ofera cateva informatii pretioase pentru platforma Eatthis.com.

Medicul subliniaza ca este nerealist sa ne asteptam sa nu mai mancam niciodata anumite alimente, recunoscand: „Creierul nostru tanjeste dupa mancaruri care au gust bun!”. Cu toate acestea, „exista alimente – sau grupuri de alimente – care ar trebui evitate ori de cate ori este posibil, deoarece ne afecteaza serios biochimia, accelerand deteriorarea celulelor si, prin urmare, procesul de imbatranire”.

Indulcitori artificiali

Daca ai tendinta sa consumi bauturi cu indulcitori artificiali, este timpul sa reevaluezi acest obicei. „Unele studii sugereaza ca indulcitorii artificiali pot avea efecte negative asupra functiei cognitive si asupra metabolismului, desi sunt necesare mai multe cercetari”, spune dr. Osborn. Straduieste-te sa citesti cu atentie etichetele alimentelor si sa minimizezi consumul de aspartam, sucraloza si zaharina. Exista alternative mai bune, in special stevia sau extractul de fruct monk.

5 rujuri perfecte pentru toamna, care rezista mult timp pe buze

Cafea in exces

Prea mult din orice strica – mai ales cand vorbim despre cofeina. „In timp ce consumul moderat de cofeina poate avea beneficii cognitive, consumul excesiv duce la anxietate, tulburari de somn si poate afecta functia creierului”, dezvaluie dr. Osborn. „Si aici moderatia este cheia. Daca este posibil, limiteaza consumul de cafea la orele diminetii, dupa masa, si nu mai bea cafea dupa ora 13.”

Alcool

„Consumul excesiv de alcool poate duce la leziuni cerebrale si afecteaza functia cognitiva in timp”, ne spune dr. Osborn. „Dar efectele sale dezastruoase nu se opresc aici. Consumul de alcool duce si la tulburari cronice de coordonare, convulsii si la o serie de alte tulburari care te predispun la infectii urinare. Iar sevrajul de alcool s-a dovedit fatal la unii pacienti care au avut complicatii”. Pur si simplu, nu merita. Un pahar de vin din cand in cand probabil ca nu iti va face rau, dar consumul regulat de alcool afecteaza serios sanatatea creierului si a intregului organism.

Alimente bogate in zahar rafinat, precum prajiturile si inghetata

„Consumul excesiv de alimente si bauturi dulci poate duce la cresteri bruste ale nivelului de zahar in sange, lucru care ne afecteaza functia cognitiva in timp”, explica dr. Osborn. „Te surprinde sa afli ca boala Alzheimer este numita si diabet de tip III”?, mai spune el. „In mod similar, siropurile bogate in fructoza contribuie la rezistenta la insulina si afecteaza creierul atunci cand sunt consumate in exces. Asa ca incepe sa citesti etichetele alimentelor. ”

Alimente prajite in ulei (grasimi trans)

Produsele bogate in grasimi trans, cum ar fi alimentele prajite, gustarile procesate si anumite tipuri de margarina sunt asociate cu o crestere a inflamatiei si declin cognitiv, spune dr. Osborn. „Nu uita ca inflamatia este baza tuturor bolilor legate de inaintarea in varsta, inclusiv Alzheimer”, noteaza el.

Ce sa faci inainte de o masa bogata, pentru a te asigura ca nu te balonezi

Alimente ce contin mult sodiu, cum sunt mezelurile

Alimentele bogate in sodiu, cum ar fi mezelurile, burgerii, sosul de soia, muraturile in exces, covrigii, supele instant etc. pot face ravagii in organism odata consumate. De fapt, spune Dr. Osborn, „dietele bogate in sodiu contribuie la cresterea tensiunii arteriale, care poate afecta inima si, intr-o capacitate similara, creierul. Tensiunea arteriala ridicata provoaca microfisuri in peretii vaselor de sange. Rezultatul? Ingustare aterosclerotica, care ne predispune la mini-accidente vasculare cerebrale sau la unul catastrofal, care poate schimba cursul vietii.”

Foto: Freepik.com