Alunitele trebuie verificate periodic – semnale de alarma pe care nu e bine sa le ignori

1
De Ioana Marosan
23 aug. 2018

Acest lucru simplu te poate proteja de unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer, si anume melanomul. Alunitele trebuie verificate periodic, acasa si la dermatolog!

Daca nu ai fost niciodata la un medic dermatolog ca sa-ti verifici toate alunitele, trebuie sa te gandesti ca acest obicei iti poate salva viata. La fel cum mergi periodic sa-ti faci analizele de rutina la sange, ar fi bine sa incluzi si o vizita la medicul dermatolog pentru verificarea alunitelor.

De cele mai multe ori, cancerul de piele porneste de la o simpla alunita. Daca acestea sunt verificate acasa si la medic cu regularitate, le poti indeparta fara consecinte, scapand de griji.

Sapte pasi care te protejeaza de cancerul de piele

1. Nu sta mult timp la soare si niciodata in intervalul 12-16.
2. Foloseste intotdeauna lotiunile cu factor de protectie ridicat si reaplica-le de mai multe ori pe zi.
3. Informeaza-te despre caracteristicile alunitelor periculoase.
4. Monitorizeaza-le singura acasa, facandu-le poze ca sa iti dai seama cand apar modificari.
5. Nu uita de alunitele din zonele mai putin vizibile, cum ar fi talpile si intre degetele de la picioare, regiunea genitala si perineala, scalpul si spatele.
6. Include in fiecare an un control al alunitelor la medicul dermatolog.
7. Daca ai multe alunite dificil de monitorizat, care au nevoie de o urmarire foarte atenta si minutioasa, solutia ideala este cartografierea lor, o procedura care trebuie realizata de specialistul dermatolog.

Semnale de alarma pe care nu e bine sa le ignori

Cel mai simplu ar fi sa urmezi regula ABCDE ca sa analizezi si sa constati daca au aparut modificari la nivelul alunitelor:

Asimetrie – s-a schimbat forma alunitei? Pont: pentru a vedea daca o alunita este asimetrica, foloseste o rigla opaca si acopera jumatate din alunita, apoi compar-o cu cealalta jumatate. Daca exista diferente, inseamna ca alunita este asimetrica.

Borduri (margini) – alunita are margini neregulate?

Culoare – alunita si-a schimbat culoarea sau constati prezenta mai multor culori? Ai senzatie de mancarime la nivelul ei? Sangereaza? Fii atenta si la alunitele care isi schimba culoarea in rosu, gri, alb, albastru, nu doar la cele care devin mai inchise la culoare.

Diametru – alunita si-a schimbat diametrul, a crescut in dimensiune?

Evolutie – fii atenta la alunitele care isi schimba structura sau la cele nou aparute si care arata diferit fata de celelalte. Atentie mare si la alunitele plane, nu doar la cele care devin palpabile.

Foto: Shutterstock.com