Am trecut la ora de iarna. Cum este afectat organismul de aceasta schimbare?

1
De Monica Radulescu
29 oct. 2018

Trecerea la ora de iarna poate veni cu o serie de schimbari. Pentru a diminua efectele, specialistii vin cu cateva recomandari.

Am trecut deja la ora de iarna, iar aceasta schimbare minora, insa neasteptata, isi pune amprenta asupra organismului nostru. Sunt momente in care ne simtim rau, fie fizic, fie emotional, si nu ne imaginam ca o simpla schimbare precum aceasta ne poate afecta atat de mult. Insa, in loc sa dam vina pe afectiuni care nu sunt acolo sau sa apelam la medicamente luate dupa ureche, ar fi bine sa luam mai intai in considerare faptul ca organismul nostru nu se obisnuieste peste noapte cu trecerea la un nou sezon.

Asa ca am intrebat-o pe doamna dr. Oana Deleanu, specialist in somnologie la Clinica Somnolog, cum ne afecteaza aceasta trecere, dar si cum ne adaptam ei.

Schimbarea orei poate aduce stari de oboseala

Schimbarea orei ne poate schimba si starea. Asa ca nu te mira daca esti mai obosit, mai irascibil, te concentrezi mai greu sau nu ai pofta de mancare.  “Schimbarea orei poate crește numarul evenimentelor depresive. In plus, exista un risc crescut de accident vascular cerebral cu incidenta in primele doua zile dupa schimbarea orei”, avertizeaza specialistul.

Cum ne adaptam la ora de iarna

Medicul spune ca este nevoie de aproximativ o saptamana ca sa te obisnuiesti cu schimbarea orei. Asta pentru ca organismal trebuie sa se adapteze la un nou ciclu de somn. De aceea, medicul recomanda cateva lucruri pe care le poti face pentru a ajuta organismul sa nu sufere prea mult:

Evita situatiile conflictuale.

Petrece mai mult timp in aer liber.

Fa mai multa miscare, dar si alte activitati care iti plac.

Ai grija ca din meniul tau sa nu lipeasca alimente bogate in vitamine, fructe de sezon si legume proaspete, nu congelate.

Evita cofeina cu cateva ore inainte de culcare.

Expune-te cat mai mult la lumina soarelui dimineata.

Evita somnul la pranz.

Romania ar putea renunta din 2019 la alternarea orei de vara cu cea de iarna

Anul acesta, Comisia Europeana a propus renuntarea la schimbarea sezoniera a orei in Europa in 2019. Ramane de vazut ce decizie vor lua oficialii.

Foto: Shutterstock.com