5 analize esentiale pentru cuplurile care vor un copil

1
De Cristina Tudor
6 sept. 2019

Infertilitatea este o boala care desi nu lasa urme fizice, lasa cicatrici in suflet.

Poti afla daca tu sau partenerul tau sufera printr-o serie de investigatii. Fa-le si apoi urmeaza-ti visul de a deveni parinte. Despre setul de analize necesare ambilor parteneri a explicat pentru Doctorul Zilei, doctorul Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate.

Exista un set de analize de la care se porneste orice investigatie in cazul unul cuplu care nu poate avea copii.

Iata care sunt cele de baza, de la care pot pleca investigatii mult mai amanuntite.

Profilul hormonal

Este recomandat partenerei si este o analiza de sange, care, asa cum ii spune si numele, masoara concentratia diferitilor hormoni, responsabili intr-o masura mai mica sau mai mare de obtinerea unei sarcini. Profilul hormonal contine analize precum FSH, Lh, TSH, Prolactina, Progesteron, Estradiol, AMH. Profilul gormonal se obtine din sange, care este prelevat in ziua 2-3 a ciclului menstrual. FSH si estradiolul sunt cele care dau indicii asupra rezervei ovariene, dar cel mai clar acest lucru este evidentiat de analiza numita AMH – hormonul Antimullerian. Atentie insa! Daca aceasta din urma analiza nu are o valoare prea mare, nu inseamna ca persoana respectiva nu mai poate avea copii, pentru ca exista posibilitatea stimularii ovariene.

Spermograma si spermocultura

Multi medici incep prin a indica prima data aceasta analiza partenerului. Si asta pentru ca este o analiza neinvaziva, simpla si care spune totul despre posibilitatea de a concepe a partenerului. Acesta doneaza lichid seminal, care este analizat in primele 30 de minute de la donare. Se urmareste numarul, mobilitatea si tipul spermatozoizilor prin aceasta analiza, care poate depista usor probleme grave, asa cum este azoospermia – lipsa completa a spermatozoizilor, moment in care cuplul trebuie sa se gandeasca la un donator de sperma.

Histerosalpingografia

Este o analiza invaziva, dar extrem de eficienta pentru a masura permeabilitatea trompelor uterine. Daca acestea sunt infundate, femeia nu poate ramane insarcinata.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Shutterstock.com.