Automedicatia. Tu stii ce riscuri presupune?

1
De Monica Radulescu
5 sept. 2018

Romanii isi trateaza problemele de sanatate „dupa ureche”. Acest obicei este periculos si face mai mult rau decat bine intregului organism, avertizeaza toti medicii. De ce sa nu apelezi la automedicatie? Afla de la expert.

Pana sa ajunga la un doctor, cei mai multi oameni apeleaza la automedicatie, Insa prea putini se gandesc la consecintele acestui obicei nesanatos. Adrian Marinescu, medic primar boli infectioase, ne da cateva motive bune ca sa nu ajungem sa ne tratam singuri.

Automedicatia inseamna abuz de medicamente

Sa te tratezi dupa ureche inseamna, de fapt, un abuz de medicamente, iar raceala este in topul afectiunilor pentru care oamenii isi administreaza singuri tratament, de cele mai multe ori un antibiotic. Insa medicul atrage atentia ca „raceala nu se trateaza cu antibiotic. In majoritatea situatiilor, raceala e cauzata de un virus, si pe langa faptul ca antibioticul este inutil, nu faci altceva decat sa obtii reactii adverse si, mai rau, ajungi in punctul in care antibioticele nu vor mai ajuta atunci cand va fi intr-adevar nevoie”.

Automedicatia cu antibiotic poate creste rezistenta bacteriilor

In cazul administrarii de antibiotic dupa ureche, riscul de a creste rezistenta bacteriilor la acest medicament este mare.

Nu doar antibioticele luate dupa ureche sunt periculoase

Multi oameni iau hepatoprotectoare dupa ce au consumat alimente nesanatoase, bogate in grasimi, si alcool. Aceste medicamente nu ajuta cu nimic si nu facem decat „sa introducem pe de o parte mancarea nesanatoasa si sa adaugam apoi alte chimicale provenite din aceste medicamente, astfel ca facem mai mult rau decat bine organismului”, avertizeaza dr. Marinescu.

Imunitatea organismului nu se intareste cu ajutorul pastilelor

Inainte de a incepe sezonul rece, multi oameni isi autoadministreaza pastile pentru intarirea sistemului imunitar. Medicul spune ca „nu exista pastile care sa ne creasca imunitatea asa, de la o zi la alta. Este doar un mit. Faptul ca racim mai des sau ca facem infectii urinare nu inseamna ca avem o imunitate mai slaba”.

Automedicatia intarzie stabilirea unui diagnostic corect

Automedicatia poate intarzia punerea diagnosticului. Ca sa stii ce tratament sa iei, e important sa ai un diagnostic corect, pe care il poate pune doar medicul specialist in urma unor investigatii.

Poate duce la agravarea starii de sanatate

In lipsa unui diagnostic exact si prin administrarea de medicamente nepotrivite, luate dupa ureche, starea de sanatate se poate agrava. De aceea, vizita la medic este obligatorie. El este singurul in masura sa iti recomande un tratament in functie de problemele pe care le ai.

Foto: Shutterstock.com