Cele mai periculoase asocieri intre alimente si medicamente

Cristina Tudor1
De Cristina Tudor
4 iun. 2020

Atentie la asocieri intre alimente si medicamente! Interferentele intre alimente si medicamente sunt extrem de multe. Iata cateva combinatii periculoase!

1. Medicamente banale precum fenobarbitalul care se iau concomitent cu contraceptivele orale le anuleaza efectul, in vreme ce altele (spre exemplu metronidazolul sau eritromicina) le pot creste efectul.

2. Unele antibiotice (in special tetraciclinele) nu e bine sa fie combinate cu laptele sau diverse produse lactate. Nu este bine sa se combine tetraciclinele cu iaurt, lapte, branza, cu medicamente antiacide sau cu produse pe baza de fier.

3. Evita grepfruitul daca iei antibiotice, medicamente pentru colesterol, antitusive si anticonvulsivante
Sucul de grapefruit incetineste procesul de metabolizare corecta a medicamentului de catre ficat si accentueaza aparitia efectelor adverse. De assmenea, potrivit ultimelor cercetari, grepfrutul interactioneaza cu peste 200 de medicamente, scazandu-le eficienta. Asadar daca urmezi un tratament medicamentos, incearca sa eviti sau sa consumi doar ocazional acest fruct.

4. In cazul combinatiei dintre medicamente si alcool, reactiile adverse care pot rezulta sunt extrem de complexe. O problema o reprezinta faptul ca alcoolul face ineficiente unele medicamente, spre exemplu penicilinele. Mai precis, alcoolul interfereaza cu Penicilina G, Penicilina V, Ampicilina, Amoxicilina, Oxacilina, Dicloxacilina, Cloxacilina si nu genereaza probleme la antibiotice precum tetracicline, cloranfenicol, eritromicina, gentamicina, kanamicina etc.

5. Medicamentele toxice pentru inima, ficat, sistemul nervos central nu trebuie nici ele asociate cu alcoolul. Acesta este toxic in principal pentru sistemul nervos central, ficat, stomac, inima.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Shutterstock.com.