Cand incepe metabolismul sa intre in declin: Descoperirile surprinzatoare pe care le-au facut cercetatorii

1
De Maria Constantin
27 aug. 2021

Organismul incepe sa se schimbe la 60 de ani, insa niciodata nu-i prea tarziu pentru a adopta cateva obiceiuri care prelungesc longevitatea si imbunatatesc calitatea vietii.

Auzim uneori membri ai familiei sau prieteni de varsta medie care spun ca metabolismul lor nu mai e ca la 20 de ani. Insa, chiar daca imbatranirea ne modifica organismul, schimbarile de metabolism nu apar atat de repede cum suntem tentati sa credem, arata un studiu citat de Mind Body Green.

Pentru a avea o imagine mai clara asupra varfului si declinului metabolismului, cercetatorii au creat o baza de date in care au introdus mai multe studii, numita IAEA Doubly Labelled Water (DLW) Database. Oamenii de stiinta au analizat datele privind metabolismul a peste 6.600 de persoane cu varste intre opt zile si 95 de ani.

Pentru a afla cate calorii a ars zilnic fiecare participant prin activitati vitale (precum respiratul, digestia, circulatia sangelui) si activitati fizice obisnuite (precum urcarea scarilor, spalarea vaselor, mersul, etc.), cercetatorii au folosit un test de urina denumit, „doubly labeled water”, care masoara cat de repede sunt eliminate din corp anumite molecule.

Punctul maxim al metabolismului

Spre surpriza autorilor studiului, pubertatea nu joaca niciun rol in accelerarea metabolismului. Varful survine mai repede, in primele 12 luni de viata. La varsta de un an, copiii ard caloriile cu 50% mai repede, raportat la marimea lor, decat o face un adult. „Se intampla ceva in interiorul celulelor bebelusilor si le face mai active si nu stim inca ce proces este acesta”, a explicat intr-un comunicat medicul Herman Pontzer, coautor al studiului.

Dupa primul an de viata, metabolismul incetineste cu aproximativ 3% in fiecare an si se stabilizeaza la 20 de ani. Acest lucru explica de ce copiii au un apetit mai scazut pe la doi ani. „La un moment dat in pruncie, copiii au mai putina pofta de mancare. E in regula. Nu mai au nevoie de atat de multe calorii, asa ca nu mai mananca la fel de mult ca inainte”, a explicat medicul Emily Oster intr-un podcast difuzat de Mind Body Green.

Menopauza nu incetineste metabolismul

O alta surpriza pe care au avut-o autorii cercetarii: menopauza nu joaca niciun rol in incetinerea metabolismului. Acesta a ramas stabil atat la femeile de 20, 30 si 40 de ani, cat si la cele de 50 de ani. Metabolismul incepe sa scada doar dupa implinirea a varstei de 60 de ani si chiar si atunci acest proces are loc gradual, cu aproximativ 0,7% pe an.

Accelerarea metabolismului: 3 solutii practice care functioneaza

Pierderea masei musculare si incetinerea proceselor celulare sunt doua dintre posibilele explicatii ale acestei schimbari care survine dupa pragul de 60 de ani, explica Herman Pontzer. „Toate acestea conduc spre concluzia ca metabolismul tesuturilor, munca pe care o fac celulele, se schimba de-a lungul vietii in moduri pe care nu le-am stiut inainte”, a spus cercetatorul. Cu alte cuvinte, un metabolism sanatos are legatura mai degraba cu sanatatea celulelor decat cu varsta cronoligica a unei persoane.

„Aceste schimbari aduc in lumina dezvoltarea si imbatranirea umana si ar trebui sa ajute la modelarea strategiilor de nutritie si de sanatate de-a lungul vietii”, a adaugat Pontzer.

Foto: Getty Images