Cat sex ar trebui sa faca un cuplu sanatos, potrivit unui terapeut specializat pe sexualitate

1
De Teodora Tirca
10 feb. 2023

Daca te-ai intrebat vreodata cat de sanatoasa e viata ta sexuala, nu esti singura.

E absolut normal ca dorinta sexuala sa scada sau sa fluctueze pe parcursul unei relatii si, de asemenea, este comun ca partenerii sa aiba diferite niveluri de dorinta sexuala. Intrebarea este: cand stii ca lucrurile stagneaza prea mult?

Cat de mult sex ar trebui sa faca un cuplu sanatos, potrivit terapeutilor de sex

Nu exista o cantitate „corecta” sau „sanatoasa” de sex pe care fiecare cuplu ar trebui sa o faca, potrivit terapeutului de sex Jessa Zimmerman, care a stat de vorba cu jurnalistii de la MindBodyGreen.

Adica, a face „suficient” sex nu inseamna a te stradui sa o faci de un anumit numar de ori pe luna. In schimb, „totul se bazeaza pe ceea ce isi doresc ambii parteneri si pe modul in care colaboreaza impreuna pentru a crea o viata sexuala care functioneaza pentru ambele parti”, a explicat specialistul.

Care e „masura” ei pentru sex? Simplu: „Daca ambii parteneri sunt fericiti, inseamna ca e suficient”.

Desi exista o gramada de sfaturi pe internet despre cum sa faci mai mult sex, terapeutul crede ca nu ar trebui sa incerci in mod constant sa cresti frecventa partidelor de sex. Si nu este neaparat o problema daca faceti mai putin sex decat in trecut sau daca, in general, sesiunile voastre fierbinti sunt rare – atata timp cat amandoi sunteti multumiti cu asta.

Dupa cum spune terapeutul de sex si relatii Shadeen Francis pentru MindBodyGreen: „Daca oamenii nu vor sa faca mai mult sex decat fac, totul e normal”.

De ce au oamenii fantezii sexuale despre lucruri pe care nu vor sa le faca in viata reala, potrivit expertilor

E gresit sa faceti sex mai rar?

Cat de des faceti sex nu e neaparat un indicator pentru o relatie sanatoasa si fericita. Chiar si un cuplu care face mult sex poate fi toxic. Dupa cum subliniaza Francis, exista motive legitime pentru care sexul a devenit un eveniment mai rar sau chiar absent in viata unui cuplu – fie pentru o anumita perioada de timp, fie permanent. Nu este intotdeauna o criza, adauga specialistul, si uneori poate fi un lucru bun intr-o relatie.

„Daca ambii parteneri sunt de acord sa nu faca sex, atunci a nu face sex nu este o problema, ba chiar ii poate apropia pe parteneri, deoarece creeaza genul de relatie in care dorintele le sunt onorate”, spune ea.

Deci, cand este o problema sa faci mai putin sex?

Potrivit lui Francis, lipsa de sex intr-o relatie este doar o problema „cand partenerii nu sunt de acord cu privire la cat sex fac sau nu; acest lucru poate transforma sexul intr-o sursa de conflict si cearta”. Si exact asta nu iti doresti: ca acest capitol sa devina o sursa de tensiune in relatie.

Daca cel putin o persoana este nemultumita de viata sa sexuala, spune Zimmerman, atunci trebuie sa existe niste conversatii despre cum puteti imbunatati situatia, astfel incat sa fie bine pentru amandoi.

Dar, subliniaza ea, modalitatea de a evalua problema nu este sa incepeti sa numarati cat de des faceti sex sau sa stabiliti criterii pentru cat de des ar trebui sa faceti asta. „Cred ca a vorbi doar despre frecventa este gresit”, spune ea.

Poate ca unul dintre voi vrea sa faca mai mult sex, dar a vorbi strict despre frecventa inseamna a ignora elementul care il face pe celalalt sa fie cu adevarat mai interesat de momentele voastre intime – si anume placerea. „Trebuie sa vorbim despre calitatea placerii si a conexiunii si trebuie sa intelegem orice bariere pe care partenerul le poate avea in a-si dori si a se bucura de sex”, spune Zimmerman.

7 lucruri care au contat decisiv in esecul casniciei dintre Miley Cyrus si Liam Hemsworth

Cu alte cuvinte, partenerii nu-si pot impune unul altuia mai mult sex, ci mai degraba pot vorbi despre cum sa imbunatateasca acea conexiune intima care precede sexul. Da, comunicarea va ajuta inclusiv sa fiti mai satisfacuti de viata voastra sexuala. Nu te teme sa spui ce iti doresti in cazul in care simti ca in acest moment nu esti satisfacuta de momentele voastre de intimitate. La randul tau, asculta-ti partenerul si vezi cum va puteti intalni la jumatatea drumului.

Foto: Freepik.com