Catina, regina imunitatii si leac anti-imbatranire. Nicaieri in lume aceasta planta nu are atatea principii active si nutrienti ca la noi in tara

1
De Cristina Tudor
27 aug. 2019

Catina, regina imunitatii, numita „Ginsengul romanesc”, certificata ca un bun vaccin antigripal, datorita fructelor sale, ca niste bobite aurii, care se coc toamna, ne ofera un nesperat ajutor tuturor, indiferent de varsta sau afectiuni.

Conform cercetarilor efectuate de specialisti, catina care creste in tara noastra are un continut chimic de exceptie, poate cel mai bogat din intreaga lume.

Niciunde in lume nici varietatea naturala, nici soiurile ameliorate nu contin atat de multe principii active, vitamine, minerale, microelemente, flavonoizi si aminoacizi cat cele intalnite la nivelul catinei care creste in tara noastra, mai ales in zona subcarpatica.

Fructul de catina contine de doua ori mai multa vitamina C decat macesul si de 10 ori mai mult decat citricele, de asemenea, contine o cantitate de trei ori mai mare de vitamina E decat germenii de grau, de trei ori mai multa vitamina A decat morcovii si de 4 ori mai multe enzime, care protejeaza corpul de radicalii liberi, in comparatie cu ginsengul.

In fructele coapte continutul de vitamina C depaseste 400-800 mg la 100 g suc proaspat. Alte vitamine prezente in fruct sunt A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F. Mai regasim celuloza, betacaroten (intr-un procent net superior celui din pulpa de morcov), microelemente ca fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier si sodiu, uleiuri complexe, aminoacizii esentiali, acizii grasi esentiali.

Uleiul de catina este folosit in tratamentul ulcerului gastric si duodenal, diareei, urticariei si starilor alergice, maladiilor neuroendocrine, reumatismului, afectiunilor circulatorii si hepatice, alcoolismului, anemiei, asteniei si chiar stresului.

Uleiul de catina ajuta la reglarea tranzitului intestinal, fiind de folos persoanelor care sufera de constipatie. Are un efect protector asupra gingiilor. Extractele din frunze si ramuri au actiune diuretica.

Catina contine o diversitate de nutrienti care au grija de sanatate fiind recomandata si in situatiile cand dorim sa scapam de cateva kilograme. Acest fruct este printre putinele surse naturale de acizi grasi omega-7, care ne poate ajuta sa ramanem slabi.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei

Foto: Shutterstock.com