Ce au in comun majoritatea femeilor care dezvolta cancere ginecologice

cancer de col uterin
1
De Cristina Tudor
12 sept. 2020

Femeile ar trebui sa faca un control ginecologic cel putin o data pe an, chiar daca nu au simptome care sa le dea de gandit, explica medicii.

E singura cale prin care poti descoperi la timp cancerele ginecologice

Exista o cauza comuna pentru aceste cancere, explica Mahmut Guden, medic chirurg specialist in ginecologie si obstetrica din Turcia.

Cum recunosti o alunita cancerigena. Medic: „Petele cafenii de dupa expunerea la soare sunt un semnal de alarma”

Cauze cancer col uterin

Printre factorii de risc pe care el ii enumera sunt: cresterea numarului de celule in cazul cancerului de uter, obezitatea, menstruatia la varsta mica (inainte de 12 ani), menopauza la varste inaintate (dupa 55 de ani), tratamentul cu hormoni estrogeni, afectiunile de ovar polichistic, rude care au avut cancer la san sau intestin, hipertensiune, diabet.

Ce presupune o rana pe colul uterin. Nu doare, dar se poate transforma in cancer

In cazul cancerului de col uterin, fumatul, afectiunile transmise pe cale sexuala, activitatea sexuala la varsta mica, femeile cu parteneri multipli si situatia socio-economica precara sunt considerati factori de risc.

„In cazul cancerului ovarian, riscul general este de 1,4%, in timp ce acest procent creste la 5%, cand femeia are o ruda de gradul intai care a avut aceasta boala si la 7%, in cazul in care exista doua rude de gradul intai”, explica specialistul.

Simptomele cancerului de col uterin

Simptomele cancerelor ginecologice sunt diferite in functie de organul pe care il afecteaza. Simptomele cancerului de col uterin pot aparea sub forma hemoragiei vaginale dupa contact intim, cresterea in volum sau timp a menstruatiei, scurgeri vaginale de culoare maro. In faze avansate, pot fi observate dureri de mijloc sau inghinale, dificultate la urinare sau edem la nivelul membrelor inferioare.

Kelly Preston a murit la 57 de ani, dupa doi ani de lupta cu cancerul de san

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei

Foto: Unsplash.com