Ce este indicele de masa corporala si cum tii cont de el

1
De Cristina Tudor
11 iun. 2018

Cand vine vorba despre diete, femeile sunt dispuse sa urmeze planuri alimentare de lunga durata, daca li se promite silueta perfecta. Daca vrei sa ajungi la greutatea ideala, trebuie sa stii si ce este indicele de masa corporala.

Potrivit popsugar.co.uk, indicele masei corporale (IMC) – in engleza BMI – este un indicator recunoscut de calculare a greutatii corporale ideale, in functie de inaltime. De asemenea, indicele masei corporale arata in ce categorie de grasime corporala se incadreaza fiecare persoana. Totusi, referitor la intrebarea ce este indicele masei corporale, este bine sa stii ca metoda nu este relevanta pentru greutatea copiilor, gravidelor, sportivilor si varstnicilor.

Cum se calculeaza IMC

Indicele de masa corporala se calculeaza impartind greutatea in kilograme la inaltimea masurata in metri ridicata la patrat. De exemplu, daca greutatea ta este de 59 de kilograme, de exemplu, și ai inaltimea de 1,65 de metri, IMC-ul tau este 59/1.65×1.65, adica 21,7.

Totuși, indicele masei corporale nu iti poate oferi date despre nivelul de grasime din corp. Asta inseamna ca, pentru a avea suficienta masa musculara si mai putina grasime, e bine sa combini dieta cu exercitii fizice.

Care sunt grupele de valori pentru IMC

Potrivit standardelor, greutatea normala la adulti corespunde unui de indice de masa corporala intre 18.5 şi 24.9. Valorile sub sau peste acest interval indica probleme de greutate.

-18,49 sau mai putin –Subponderal

-intre 18,50 și 24,99 – Greutate normala

-intre 25,00 și 29,99 – Supraponderal

-intre 30,00 și 34,99 – Obezitate (gradul I)

-intre 35,00 și 39,99 – Obezitate (gradul II)

-40,00 sau mai mult – Obezitate morbida

Indicele masei corporale poate da erori

Potrivit standardelor medicale, greutatea normala, in cazul adultilor, este greutatea ce corespunde unui indice de masa corporala cu valori intre 18.5 şi 24.9.

Depasirea acestui interval, atat cu plus cat si cu minus, reprezinta un risc pentru starea de sanatate. Valorile indicelui de masa corporala peste 25 coincid cu o crestere proportionala a problemelor de sanatate. Cu cat greutatea este mai mare, cu atat creste riscul aparitiei problemelor de sanatate. Si deficitul ponderal excesiv reprezinta un risc de aparitie a unor probleme de sanatate.

Cu toate acestea, stabilirea unei greutati ideale dupa IMC implica anumite limitari, pentru ca poate exista o greutate nesanatoasa chiar cu un IMC normal. Obezitatea abdominala, de exemplu, poate fi incadrata la IMC normal, daca numarul de kilograme total are un raport normal in functie de inaltime.

Foto: Shutterstock.com