Cum sa-ti pui la treaba imunitatea ca sa-ti poti mentine greutatea dorita

1
De Maria Constantin
21 mart. 2022

Indicele de masa corporala este utilizat pentru a afla greutatea ideala. Dar exista si o alta cale, mai buna, considera un specialist.

In loc sa tot socotim calorii, am puteam folosi un mod mai inteligent de a stabili greutatea corecta, considera Jeffrey Bland, fondatorul companiei Big Bold Health. El spune ca oamenii sunt diferiti si ei pot avea o greutate mai mare, dar sa fie perfect sanatosi.

„Daca ne gandim in felul acesta la greutatea sanatoasa in loc sa ne fixam pe un numar arbitrar, se vor intampla multe lucruri bune. Cred ca vom vedea mai putina rusine in societatea noastra si un tratament mai corect al oamenilor in ciuda statutului lor socio-economic”, a explicat el pentru Mind Body Green.

Ce este IMC?

Indicele de masa corporala (IMC) este indicatorul oficial de calculare a greutatii corporale ideale in raport cu inaltimea. Acest indice ajuta la stabilirea grupei de greutate in care se incadreaza o persoana, adica gradul de obezitate.

Indicele de masa corporala mai poate fi folosit pentru calcularea numarului de kilograme pe care o persoana trebuie sa le piarda sau sa le castige pentru a ajunge la greutatea ideala conform inaltimii.

Jeffrey Bland considera ca indicele de masa corporala este un mod gresit de calculare a greutatii optime. „Este o abordare de tip standard unic a medicinei intr-o lume care ofera acum solutii mai nuantate. Si pe deasupra, poate fi nedrept si discriminatoriu”, subliniaza acesta.

Bland arata ca IMC a fost dezvoltat pe tiparul unui barbat caucazian si nu tine cont de discrepantele importante care exista intre sexe si etnie. De exemplu, se stie ca persoanele din Asia au mai multa grasime in zona abdomenului si pot avea probleme de sanatate din cauza IMC-ului prea mic calculat pentru inaltimea lor.

In plus, exista si alte diferente: „Un kilogram de muschi are aceeasi greutate cu unul de grasime? Evident, nu, dar un atlet cu o densitate a oaselor mai mare si cu masa musculara poate inregistra un IMC mai mare. La fel si femeile insarcinate”, explica expertul.

In opinia sa, oamenii nu pot fi incadrati in cifre seci, iar o greutate sanatoasa depinde de mai multi factori, precum stilul de viata si presiunile variate, precum stresul cronic si inegalitatea economica.

Un mod mai bun de a privi greutatea

Cercetarile au aratat ca problemele de sanatate ale persoanelor suprapoderale nu se agraveaza pentru ca acumuleaza mai multa grasime. Sistemul imunitar conteaza, subliniaza Jeffrey Bland.

5 factori esentiali despre care nu stiai ca iti afecteaza greutatea (in afara de alimentatie si sport)

Se stie ca oamenii pot fi supraponderali cu un metabolism sanatos sau sa aiba o greutate normala, dar un metabolism prost. De de? Pentru ca sistemul imunitar joaca un rol important in sanatatea celulelor adipoase. Cand celulele sistemului imunitar, numite macrofage, sunt activate de o inflamatie, celulele adipoase incep sa produca molecule care favorizeaza inflamatia. Sistemul imunitar este ca un intrerupator care transforma greutatea sanatoasa in greutate nesanatoasa, explica specialistul.

Cum sa folosesti sistemul imunitar pentru o greutate sanatoasa

Bland prezinta trei variante alternative la IMC pentru a corela greutatea cu sanatatea, valorificand sistemele complementare ale organismului si renuntand la obsesia unui numar:

1. Imbunatateste-ti echilibrul imunitar

Studiile arata ca atunci cand celulele adipoase se inflameaza, incepem sa avem probleme de sanatate. Asta inseamna ca mentinerea echilibrului imunitar si urmarirea inflamatiei reprezinta cheia unei greutati optime, arata expertul. Dieta mediteraneana este solutia, pentru ca ofera alimente bogate in nutrienti de origine vegetala si grasimi sanatoase.

2. Imbunatateste-ti microbiomul

Intestinele sunt nucleul sanatatii organismului. Totul, de la microbiom pana la integritatea intestinelor poate influenta celulele adipoase, asa ca e important sa te ingrijesti de sanatatea florei intestinale. Echilibrul intre prebiotice si probiotice este esential.

3. Imbunatateste-ti echilibrul hormonal

Hormonii precum insulina, grelina si leptina au o influenta majora asupra celulelor adipoase, asemenea altor hormoni mai putin cunoscuti, GLP-1 si GIP. Mentinerea echilibrului acestora determina daca celulele adipoase sunt sanatoase sau nu, precum si greutatea noastra corporala. Alimentele acre, precum hrisca de Himalaya, sunt excelente pentru acest echilibru.

Foto: depositphotos.com