Ce fundament are expresia „te trage curentul”: chiar ne afecteaza aerul rece?

1
De Cristina Tudor
17 iun. 2020

Vorba din popor “te trage curentul” e partial adevarata: frigul nu este o cauza directa, dar favorizeaza aparitia durerilor de dinti, de cap sau de spate.

O serie de neplaceri pot aparea din acest motiv, de la dureri de cap, dinti si ureche, pana la dureri musculare, lombare si junghi intercostal extrem de dureros.

Exagerat este insa sa crezi ca aceasta este singura cauza a suferintelor.

“Frigul si curentii de aer rece favorizeaza racirea diverselor zone ale corpului si pot exacerba anumite suferinte, atentie, preexistente. Doar zgandara bolile respective, nu le provoaca. De exemplu, daca o masea suferinda este supusa unor curenti de aer, apare o durere, care ar fi aparut oricum, insa nu la aceeasi intensitate. Iarasi, nu curentii de aer sunt cauza racelilor, acestia doar favorizeaza inmultirea unor virusi deja contractati si declanseaza infectia respiratorie”, explica medicul de familie Calin Ciubotaru.

Te trage curentul?

Frigul poate intensifica si durerile articulare si musculare. Daca dormiti in curent, riscati sa va treziti intepeniti, la fel si daca stati in curent dupa ce ati facut efort fizic si sunteti transpirati.

“Daca va trage curentul cand sunteti transpirati, se poate declansa un junghi intercostal foarte dureros, care poate fi confundat cu bolile de inima”, precizeaza medicul Ciubotaru. Un astfel de episod poate dura ore si chiar zile, interval in care doctorii recomanda sa evitati frigul si sa apelati la antiinflamatoare.

O alta teorie vehiculata este faptul ca femeile care stau cu picioarele goale pe gresie racesc la ovare sau fac infectii urinare. In cel mai rau caz, frigul poate doar sa favorizeze aparitia acestor boli, cauzate de bacterii. “Dintre doua persoane care stau desculte pe gresia rece, va face infectie urinara sau anexita doar cea care a contractat anumite bacterii”, conchide medicul Ciubotaru.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Shutterstock.com.