Ce mananca oamenii care traiesc 100 de ani?

Cristina Tudor1
De Cristina Tudor
9 mart. 2020

Sunt cinci locuri pe planeta, asa-numitele „Zone albastre”, unde speranta de viata a populatiei este mult mai mare decat oriunde altundeva. Iata care sunt secretele culinare ale locuitorilor lor.

Toata lumea stie ca regimul alimentar este cheia unei vieti lungi sa sanatoase sau, din contra, poate fi motivul pentru care ne imbolnavim si murim inainte de vreme. Dar stiati ca dieta va poate extinde speranta de viata cu 10 sau chiar 20 de ani? Ei, bine, exista pe planeta cinci (de fapt sase, dar doua sunt pe acelasi loc) locuri unde speranta de viata a locuitorilor e mult mai mare decat a noastra, a romanilor.

Aceste locuri sunt numite „Blue zone” adica „Zone albastre”, iar cei care traiesc acolo ajung lejer la 90, ba chiar 100 de ani! Dietele lor sunt bogate in legume culese direct din gradina, animale crescute in curtea proprie si o varietate de mirodenii. DailyMail a publicat un top 5 al „Zonelor albastre” ale lumii. Iata care sunt acestea:

1. Peninsula Nicoya, Costa Rica

Este o limba de pamant de circa 80 de mile, in mare parte neaccesibila turistilor, pentru ca guvernul costarican nu a gasit de cuviinta sa modernizeze reteaua de drumuri si infrastructura acestei regiuni. Aici, rezidentii traiesc o viata foarte activa fizic, mare din parte din ea in aer liber. Alimentele sunt aproape deloc procesate, cele mai multe dintre ele fiind culese direct de pe camp. Din meniul localnicilor nu lipsesc tortilla cu verdeata, orezul si fasolea, alaturi de bucati mici de carne. Daca vi se pare ca meniul este „greu”, combinatiile sunt de fapt foarte usoare pentru masa de pranz si cina, iar pentru ei, micul dejun e masa cea mai consistenta. Secretul e acela ca duc o viata foarte aproape de natura, muncind pentru bucatele pe care le pun pe masa.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Instagram/Yasmina Rossi