Cea mai buna alternativa la produsele lactate

Ioana Marosan1
De Ioana Marosan
16 nov. 2018

Iti place laptele de vaca, dar te simti rau dupa ce-l consumi? Afla care este cea mai buna alternativa la produsele lactate!

Daca te numeri printre multele persoane care au intoleranta la lactoza, noi ne-am gandit sa-ti propunea cea mai buna alternativa la produsele lactate. Citeste mai jos despre varietatile de lapte vegetal si felul in care sunt produse, si afla care este cel mai bun inlocuitor pentru laptele de origine animala.

Ai putea avea si tu intoleranta

Cei de la Byrdie au prezentat recent o concluzie potrivit careia 75% din populatia Pamantului are intoleranta la lactoza, chiar daca stiu sau nu acest lucru. Insa aceasta nu este o concluzie alarmanta. Pentru a tolera lactoza, ai nevoie ca organismul tau sa o poata digera, iar acest lucru se intampla datorita unei enzime prezenta in organism care se numeste lactaza. Insa, dupa intarcare, copiii incep sa nu mai aiba aceasta enzima si astfel apar simptomele obisnuite ale intolerantei la lactoza: flatulenta, balonare si o stare de disconfort general.

Orice lapte vegetal e bun?

Si, daca in trecut persoanele care prezentau intoleranta la lactoza erau considerate o exceptie, acum adultii al caror organism mai secreta inca lactaza sunt o minoritate. De aceea, au aparut pe piata o intreaga varietate de produse alimentare care sa inlocuiasca consumul produselor lactate. Daca intri intr-o cafenea, oferta de produse bazate pe plante este la fel de bogata ca si cea a sortimentelor de cafea. Daca ceri lapte de soia, esti intrebata daca nu preferi mai degraba lapte de nuci macadamia sau de ovaz, de cocos sau migdale. La nivel teoretic, toate par sa fie bune, iar cuvantul „vegetal” suna sanatos dar, in realitate, lucrurile nu stau chiar asa.

Cea mai proasta alternativa la produsele lactate

Potrivit cunoscutului nutritionist Keri Glassman, cea mai rea alternativa pentru laptele obisnuit este laptele de soia. Aceasta bautura se obtine printr-o procesare industriala intensa si se face prin adaugarea de uleiuri. Mai contine si un agent de ingrosare numit caragenan, un aditiv alimentar care contribuie la declansarea proceselor inflamatorii, cum sunt artrita si sindromul de colon iritabil. In forma sa cea mai pura si naturala, laptele de soia este din punct de vedere nutritional cea mai buna alternativa pentru laptele animal (contine 4,5 gr. de grasime, 8 grame de proteine, 4 grame de carbohidrati si 330 mg de calciu), dar laptele folosit in cafenele nu se apropie nici pe departe de aceste calitati.

Alternativa ideala

Avand in vedere aceste lucruri, Keri Glassman propune ca inlocuitor laptele neindulcit de nuci caju. Daca 250 de ml de lapte de vaca contin intre 90 si 150 de calorii, aceeasi cantitate de lapte de nuci caju nu contine decat 25-60 de calorii. Este foarte bogat in proteine si fier si este mai cremos si cu un gust mai putin pronuntat de nuca fata de alte varietati de lapte vegetal.

Ca alternative, exista posibilitatea de a consuma laptele de migdale sau de canepa, desi ambele au continut ridicat de apa si nu au acelasi aport nutritional pe care il are laptele de nuci caju.

Foto: Shutterstock.com