Cea mai sanatoasa dieta pe care sa o adopti in 2019. Ce spun studiile

1
De Denisa Toma
15 ian. 2019

In anii ’50, un cercetator a publicat un studiu despre obiceiurile alimentare ale unor comunitati din Grecia.

Acesta a descoperit ca grecii consuma multe legume si fructe proaspete, cereale integrale, ulei de masline si proteine sanatoase in cantitate moderata. Iar toate aceste obiceiuri alimentare au fost asociate cu o scadere a riscului de a dezvolta boli cardiovasculare si afectiuni cronice.

Un astfel de regim alimentar inspirat de alimentatia oamenilor din zona Marii Mediterane a primit numele de dieta mediteraneana. In prezent, dupa aproximativ 70 de ani de la studiul initial, dieta mediteraneana este considerata una dintre cele mai sanatoase.

Care este cea mai sanatoasa dieta?

Desi s-au facut numeroase cercetari pentru a descoperi care sunt cele mai bune obiceiuri alimentare, studiile confirma iar si iar ca dieta mediteraneana este cea mai sanatoasa.

O evaluare recenta, efectuata de U.S. News and World Report din Statele Unite, a inclus 41 dintre cele mai populare diete si a descoperit ca dieta mediteraneana nu este doar cea mai sanatoasa, dar si cea mai benefica pentru mentinerea unei greutati in limite normale.

Cercetatorii au mai descoperit ca nu doar alimentatia populatiilor din zona Marii Mediterane este benefica, ci si obiceiul acestora de a fi activi din punct de vedere fizic. Miscarea ii ajuta sa-si mentina greutatea sub control si sa aiba o stare de sanatate buna, atat fizica, dar si psihica.

Ce este dieta mediteraneana?

S-au scris multe despre caracteristicile dietei mediteraneene, care este, de fapt, mai mult un stil de viata decat o dieta in sine. Include o atitudine echilibrata fata de mancare, exercitii si marime a portiilor. In general, alimentatia in stil mediteranean include cantitati foarte mici de carne rosie, zahar sau grasimi saturate. Alimentatia de baza este compusa din grasimi sanatoase (ulei de masline), proteine slabe (peste, iaurt, branza) si multe fructe si legume proaspete.

Care sunt cele mai nesanatoase diete?

Cum lumea se confrunta cu o „epidemie de obezitate”, in SUA 40% dintre adulti fiind obezi, o dieta care incurajeaza moderatia fara infometare suna mai bine decat celelalte diete analizate de U.S. News and World Report.

Patru diete care s-au clasat pe ultimele locuri in topul stilurilor alimentare sanatoase sunt cele care limiteaza consumul de carbohidrati si se axeaza pe alimente bogate in proteine si grasimi. Acestea sunt dieta Dukan, dieta Body Reset, Whole30 si dieta ketogenica.

Se poate spune, astfel, ca aceste diete restrictive care pun accentul pe alimente considerate mult timp a fi nocive sunt printre cele mai nesanatoase stiluri alimentare.

Bineinteles, nu exista o dieta sau un regim alimentar care este universal valabil si care are acelasi efect pentru toata lumea. Fiecare persoana este diferita, are propriile sale nevoi si preferinte alimentare. Dar echilibrul si moderatia sunt doua elemente de baza pe care ar trebui sa se sustina regimul tau alimentar.

Foto: Shutterstock.com