Cele 4 beneficii ale meditatiei despre care probabil nu ai auzit

1
De Ioana Marosan
17 sept. 2019

Aceste 4 beneficii ale meditatiei te vor convinge cat de important este sa iti faci timp pentru ea. Efectele ei sunt de necontestat.

Traim o viata agitata, intr-un ritm foarte alert. Acest fapt isi pune din plin amprenta asupra felului in care ne simtim, atat fizic cat si psihic. Stresul este unul dintre cei mai mari factori de risc asupra sanatatii noastre. Iar meditatia este unul dintre cele mai bune remedii pentru combaterea stresului. Dar meditatia are mult mai multe beneficii.

Cum sa ai o viata de cuplu fericita cu aceasta meditatie simpla

Iata cele 4 beneficii ale meditatiei despre care probabil nu ai auzit. Si poate ii vei face loc in rutina ta zilnica.

1. Pentru minte

Atunci cand ne confruntam cu un nivel ridicat de stres, creierul elibereaza un hormon numit cortizol. In mod normal, acesta nu afecteaza organismul si este util pentru a-i imprima un tipar de raspuns la o situatie de criza. Insa atunci cand suntem intr-o perioada de stres prelungit, cantitatile mari de cortizol pot afecta functionarea corecta a creierului. Anxietatea se instaleaza, iar interactiunile noastre devin defectuoase.

Cum ne ajuta meditatia? Meditatia constienta contribuie la reducerea nivelului de cortizol din organism. Un studiu efectuat pe 30 de studenti la medicina a indicat faptul ca dupa meditatie nivelul de cortizol din organism era cu mult mai mic decat cel masurat inainte de sesiunea de meditatie.

2. Pentru inima

Stresul este un factor declansator major pentru bolile cardiovasculare. Un studiu recent a indicat faptul ca un nivel ridicat de cortizol la nivelul parului indica iminenta unui atac de cord. Bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza a deceselor in intreaga lume. 

Mersul ca meditatie

Cum ne ajuta meditatia? Meditatia contributie la reglarea pulsului, la eliberarea adrenalinei si la cresterea aportului de oxigen. De asemenea, meditatia reduce starea de anxietate si tensiunea arteriala. Dr. Deepak Bhatt, profesor la Harvard School of Medicine, este convins ca “meditatia poate fi un mijloc important de reducere a riscului de boli cardiovasculare.”

3. Pentru calitatea somnului

Stresul este recunoscut ca un factor negativ pentru calitatea somnului, provocand adesea insomnia. De asemenea, influenteaza negativ ritmul circadian al organismului, facandu-te sa te simti foarte obosita desi ai dormit toata noaptea.

Cum ne ajuta meditatia? Meditatia iti permite sa ajungi rapid la un sentiment de relaxare. Acest sentiment ajuta mintea sa se opreasca atunci cand trebuie sa dormi si iti induce o stare de pace si liniste.

4. Pentru procesul de imbatranire

Chiar daca pare greu de crezut, stresul accelereaza procesul de imbatranire. Stresul afecteaza terminatiile cromozomilor in care se gasesc genele. Scurtarea acestor terminatii favorizeaza aparitia cancerului si a bolilor cardiovasculare.

Ghid de meditatie pentru incepatori: Iata ce trebuie sa stii!

Cum ne ajuta meditatia? Meditatia contribuie la mentinerea sanatatii terminatiilor nervoase cromozomiale. Impreuna cu un regim alimentar sanatos si prin adaugarea sportului, aceasta practica ne ajuta sa ne mentinem tineri mai mult timp.

Foto: Shutterstock.com.