Cele mai bune sfaturi pentru digestie usoara si abdomen plat din medicina ayurvedica

1
De Maria Constantin
4 oct. 2021

Am auzit cu totii ca esti ceea ce mananci, insa desi aceasta teorie contine o parte de adevar, nu este completa.

Fara indoiala, tipul alimentelor pe care le consumam au un efect insemnat asupra corpului si mintii. Dar daca ne concentram doar pe ce anume mancam, s-ar putea sa nu obtinem toate beneficiile, chiar daca avem grija sa scoatem din dieta alimentele la care suntem sensibili si consumam cat mai multe produse organice, scrie Mind Body Green.

Ayurveda, medicina traditionala indiana cu o vechime de 5.000 de ani, identifica cinci factori esentiali atunci cand folosim alimentele in scopuri medicale: de ce, unde, cand si cat mananci conteaza mai mult decat ce mananci. Toti acesti factori influenteaza sanatatea sistemului digestiv, iar acesta influenteaza capacitatea de eliminare a toxinelor din organism.

Nu e doar despre mancare

Schimbarea dietei nu rezolva totul – ochii, urechile, nasul si pielea joaca, de asemenea, un rol important in dobandirea unei stari de bine. In plus, sunt sute de alte puncte la nivel energetic de care nu suntem constienti, dar care functioneaza continuu.

Potrivit principiilor Ayurveda, tot ce intra in corp si in minte – stilul de viata, rutina, relatiile, mediul si dieta – este considerat „hrana”, pentru ca ficare dintre acestea ne afecteaza sanatatea.

O digestie puternica, cheia sanatatii

Potrivit Ayurveda, o digestie puternica preia tot ce intra in sistem, pastreaza elementele nutritive de care are nevoie si elimina restul. O digestie slaba, in schimb, nu va putea sa indeplineasca acest proces si sa impiedice toxinele sa copleseasca sistemul, ceea ce poate duce la dezechilibru si boala.

Stiinta moderna numeste cele doua straturi subtiri de peste 100 de milioane de celule nervoase care acopera tractul digestiv Sistem Nervos Enteric sau „intestinele-creier”. Desi acest „creier” nu poate gandi la fel ca mintea, comunica direct cu creierul.

Studiile arata ca un microbiom sanatos sustine sanatatea mentala, intrucat intestinele secreta hormoni care regleaza starea de spirit, precum serotonina si dopamina.

Cercetarile arata, de asemenea, ca 70-80% din sistemul imunitar este gazduit de intestine, astfel ca sanatatea acestora este esentiala pentru intreg sistemul de aparare al organismului.

Stiinta confirma, de fapt, credinta de 5.000 de ani pe care o impartaseste Ayurveda, noteaza Mind Body Green: sanatatea organismului are legatura directa cu sanatatea sistemului digestiv.

Cum sa-ti imbunatatesti sanatatea intestinelor

Daca vrei sa-ti intaresti sanatatea, trebuie ai grija de digestie. Ayurveda recomanda trei cai prin care iti poti imbunatati microbiomul:

1. Curata-ti pielea

Pielea este cel mai mare organ al corpului, iar celulele moarte sunt un deseu al acestuia. Inlaturarea lor cu o perie uscata inainte de a face baie poate ajuta corpul sa scape mai usor de aceste reziduuri. Acest ritual stimuleaza si sistemul limfatic, aflat chiar sub piele, ajutand drenajul limfatic. Bonus: vei estompa aspectul celulitei si vei preveni vergeturile.

2. Bea ceai

In Ayurveda, ceaiurile sunt considerate un mijloc de vindecare, intrucat sunt preparate din plante, fructe si seminte. Un ceai cald facut din parti egale de chimen, coriandru si fenicul sprijina metabolismul si stimuleaza tranzitul intestinal. Bea o ceasca de astfel de ceai in fiecare dimineata si continua sa-l sorbi si in timpul zilei – vei vedea rezultatele!

Da-i o pauza digestiei timp de 12 ore

Daca sistemul tau digestiv lucreaza constant, nu va avea timp suficient pentru a elimina reziduurile. O pauza de 12 ore de-a lungul serii, noptii si a primelor ore ale diminetii ii ofera intervalul necesar pentru a lucra eficient.

6 obiceiuri Ayurveda pentru sanatate de fier si piele frumoasa

Ideal ar fi sa iei o masa usoara, devreme, pana la ora 19:00, apoi sa nu mananci nimic pana la 7:00 dimineata, dar poti urma orice „schema” de 12 ore care ti se potriveste.

In concluzie, o digestie sanatoasa creeaza un microbiom mai echilibrat, ajutand creierul si intestinele sa comunice eficient. Cand capeti perspectiva ayurvedica, anume ca nu este vorba numai despre ceea ce mananci, ci si despre cum digeri, intelegi ca sanatatea nu se reduce doar la dieta.

Foto: Unsplash.com