Cele mai bune (si cele mai nesanatoase) alimente pe care le poti consuma atunci cand esti stresata

1
De Teodora Tirca
17 oct. 2023

Aceste strategii alimentare te ajuta sa-ti sustii organismul in perioadele de stres, astfel incat sa previi bolile cronice.

Evenimentele stresante sunt resimtite in minte, dar traite in corp, spun specialistii MindBodyGreen. Ele provoaca o cascada de reactii biologice care elibereaza rapid hormonii de stres, cortizolul si adrenalina.

Cresterea nivelului hormonilor de stres poate provoca o serie de simptome fizice care dureaza o vreme – chiar si dupa incheierea evenimentului initial care a provocat stresul. Insa exista moduri de a-ti sustine corpul dupa o perioada foarte stresanta din viata ta. Iata ce recomanda specialistul in nutritie Michelle Shapiro:

1. Recupereaza micronutrientii (cu accent pe minerale)

Corpul nostru foloseste vitamine si minerale suplimentare in timpul evenimentelor stresante, pentru ca se pregateste sa se apere. Reumplerea rezervelor de micronutrienti este o modalitate excelenta de a-i transmite corpului ca este in siguranta. De asemenea, acest lucru ajuta la sustinerea hidratarii, detoxificarii si drenajului adecvat, precum si la restabilirea circulatiei sanguine si ghidarea hormonilor de stres (si mersul pe jos poate ajuta in acest sens).

O modalitate buna de a te recupera mai rapid dupa stres este sa consumi o bautura bogata in minerale. Nutritionistul recomanda un „cocktail suprarenal” cu vitamine si minerale esentiale pentru glandele suprarenale.

Ingredientele de care ai nevoie:

150 ml suc de portocale (vitamina C)

150 ml apa de nuca de cocos (potasiu)

un praf sare de mare (minerale)

Suplimente optionale:

Poti adauga in aceasta bautura si pudra de magneziu (un mineral esential care se epuizeaza in timpul stresului). Magneziul regleaza in mod direct productia de cortizol si functiile metabolice. Adaugarea unei pudre proteice sau a unei pudre de colagen poate ajuta la stabilizarea nivelului de zahar in sange.

5 calitati extraordinare pe care doar femeile le au si cum sa-ti imbratisezi si tu „feminitatea divina”

2. Echilibreaza-ti glicemia

Glicemia poate deveni neregulata in timpul si dupa perioadele de stres din cauza faptului ca hormonii nostri de stres sunt strans legati de zaharul din sange.

Cand glicemia scade, cortizolul este eliberat. Cortizolul ii semnaleaza organismului ca are nevoie de zahar, de aceea nivelul zaharului in sange creste chiar si in absenta alimentelor. In timpul stresului prelungit sau al stresului repetat, nivelul zaharului din sange poate incepe sa se prabuseasca si sa creasca brusc, ceea ce duce la un cerc vicios de stres/glicemie ridicata.

Dupa un eveniment stresant, este bine sa consumi mese care mentin stabil nivelul de zahar din sange, adica proteine de calitate, grasimi bune si carbohidrati bogati in fibre.

3. Asigura-te ca mananci suficient (si opteaza pentru alimente reci daca nu ai pofta de mancare sau ai senzatie de greata)

Stresul si anxietatea te pot epuiza. Dar este esential sa mananci la cateva ore dupa stres pentru a regla glicemia si a trimite semnalul de siguranta catre sistemul tau nervos (altfel, creierul va crede ca urmeaza sa mori de foame – la propriu). Uneori poate fi greu sa mananci cand esti stresata, mai ales daca anxietatea iti provoaca greata. In acest caz, consumul de mancare gatita, calda, poate sa nu fie o idee buna. Alimentele reci sunt mai usor de consumat in aceste perioade, pentru ca au miros si gust mai subtile. Poti incerca smoothie-uri, salate sau chiar sendvisuri usoare.

4. Alege grasimi bune, cu rol antiinflamator, si proteine ​​bogate in nutrienti

Lasat necontrolat, stresul cronic este inflamator pentru organism si poate suprima sistemul imunitar. Aceasta inflamatie poate migra catre creier, provocand oboseala, probleme de somn, ceata cerebrala si, la un moment dat, alte afectiuni neurodegenerative mai grave.

Dieta americana de tip fast food tinde sa fie bogata in grasimi care provoaca inflamatie, exacerband efectele daunatoare ale stresului. Incorporand grasimi mai sanatoase, antiinflamatoare, poti neutraliza si reduce raspunsul la stres din corp si creier, creand un mediu propice pentru vindecare.

Grasimile esentiale omega-3 se gasesc in pestele gras de apa rece (somon, macrou, ton, sardine, hering), in semintele de chia, de in, in nuci si in carnea de la animale crescute cu iarba. Grasimile mononesaturate se gasesc in avocado, ulei de masline, migdale.

5 greseli de igiena care agraveaza mirosul vaginal neplacut

Alimentele bogate in proteine ​​sunt, de asemenea, esentiale pentru reducerea efectelor inflamatorii ale stresului asupra organismului. In timpul stresului cronic, organismul epuizeaza neurotransmitatorii „fericirii”, precum serotonina si dopamina. Proteinele ajuta la recuperarea lor, oferindu-ne astfel o stare mai buna. Tinteste spre 25-30 de grame de proteine ​​de inalta calitate la fiecare masa. Le poti lua din oua, fructe de mare, carne de pasare, carne de vita hranita cu iarba, iaurt grecesc, branza de vaci si tofu.

5. Bea ceai de ghimbir

Ghimbirul are efect antiinflamator si ajuta la imbunatatirea functiei gastrointestinale, reducand in acelasi timp senzatiile de greata post-stres. In plus, are proprietati antioxidante, ceea ce inseamna ca protejeaza celulele impotriva radicalilor liberi si a stresului oxidativ, prevenind bolile cronice in perioadele de stres ridicat. Soarbe acest ceai calmant ca ritual de dimineata, amiaza sau seara pentru a crea un sentiment de stabilitate si siguranta in mintea si in corpul tau.

Ce sa eviti in perioadele stresante:

  • Alimente care cresc brusc concentratia de zahar in sange, cum ar fi carbohidratii rafinati (pizza, paste) si prajiturile (dulciurile in general)
  • Grasimile trans, care cresc inflamatia in corp (alimente prajite in ulei, margarina, produsele de patiserie)
  • Excesul de alcool si cofeina, care cresc nivelul de cortizol si te mentin in starea de alerta

Foto: Instagram/@alyssalynch